CrossFit-treenaajan tärkeimmät ravintovinkit harjoittelukaudella: hiilihydraatit - Karjalan Kovin
16628
post-template-default,single,single-post,postid-16628,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

CrossFit-treenaajan tärkeimmät ravintovinkit harjoittelukaudella: hiilihydraatit

Karjalan Kovimman median kesän asiantuntija-artikkeleista vastaa ravintohakkeri ja FAST Sports Nutritionin ravitsemus- ja tuoteasiantuntija Harri Männistö.

Männistö käy kesän aikana läpi kolme vaihetta: harjoittelukauden proteiinit, hiilarit sekä kilpailuun valmistautumisen ravinnon kannalta.

harri_mannisto_right

Tällä kertaa puhe jatkuu hiilihydraateista ja niiden tärkeydestä:

”Harjoittelukauden ravintovinkkien ykkösosassa kävin läpi proteiininsaannin kannalta kriittisiä ajankohtia sekä miten tämän haasteen pystyy ravinnon avulla taklaamaan. Samalla lupasin seuraavassa artikkelissa kertoa toisesta ravitsemuksellisesta ansasta, johon CrossFit-harrastaja saattaa helposti astua. Tämä ansa on niinkin yksinkertainen kuin hiilihydraattien rajoittaminen.

Usein oikea vastaus onkin se yksinkertaisin.

 

Pitkäkestoisissa wodeissa hiilihydraatit polttoaineena

Annapa kun selitän. CrossFit-harjoittelun WODit ovat kovalla teholla melko pitkään tehtäviä suorituksia, joissa polttoaineena käytetään pääasiassa hiilihydraatteja. Vain alle 10 sekunnin suorituksissa lihakset tuottavat kreatiinista energiaa (voimaliikkeissä 1-5 toiston sarjat) ja taas vasta useiden minuuttien suorituksissa, joissa teho auttamatta laskee, lihakset pystyvät tuottamaan energiaa rasvasta ja tällöinkin rasvan osuus energiantuotosta on pieni.

Mikäli noudattaisitkin vähähiilihydraattistä paleo-ruokavaliota ja olisit pääosan vuorokaudesta ketoosilla, on selvää että kovatehoisen kestävyystreenin aikana kannattaa tarjota lihaksille niiden kaipaamaa polttoainetta hiilihydraattipitoisen urheilujuoman avulla.

Tällainen urheilujuomajauhe on esimerkiksi FAST FUEL, joka sisältää hiilihydraattien lisäksi hikoillessa menetettäviä suoloja ja vaivalla hankittua lihaskudosta suojaavia aminohappoja. Testaa tätä taktista ravinnon ajoitusta, ja huomaat varmasti eron kestävyys-WODien treenitehoissa.

Puhtaissa voimatreeneissä, joissa tehdään vain alle 5 toiston sarjoja pitkillä palautuksilla, pelkällä kreatiinienergiantuotolla pärjää paremmin.

Kokeile rohkeasti erilaisia hiilihydraatin lähteitä

Helpompaa on ehkä kuitenkin joustaa tiukimmasta paleo-syömisestä ja lisätä ruokavalioon jonkin verran gluteenittomia kuitupitoisia hiilihydraatteja, kuten kauraa, kvinoaa, amaranttia, spelttiä, tattaria sekä hedelmiä. Tai jopa perunaa, bataattia ja riisiä! Nyrkkisääntönä voit ajatella että aterialla olisi hyvä olla hiilihydraattiravintoa neljäsosalautasen verran.

Toinen neljäsosa sitten proteiiniravintoa ja lopun puolikkaan lautasesta täyttää värikkäillä, suojaravintoaineita pursuavilla kasvikunnan tuotteilla oliiviöljyllä höystettynä. Tällä lautasmallilla pääsee jo aika pitkälle pääaterioiden osalta, kun siinä on vielä sopivasti vaihtelua.

Mutta JOS luotat keto-syömisen voimaan, niin nauti ainakin kestävyys-WODien aikana hiilihydraattijuomaa tarjoamaan subtstraattia lajinomaiseen energiantuottoon.

Artikkeli on toteutettu yhteistyössä Fast Sports Nutritionin kanssa.