Urheilijoiden lämmittelyalueella jäähdyttelee kuntopyörän päällä yllättynyt urheilija. Entinen maailmancupia ja Euroopan cupia kiertänyt maajoukkuealppihiihtäjä Merle Soppela on kolmen lajin jälkeen kuudentena.
Vielä keväällä 2017 Soppela starttasi pujottelun MM-kisoissa Sankt Moritzissa, mutta kesällä 2018 hän on polvileikkauksen ja reilun vuoden CrossFit-treenin jäljiltä Karjalan kovimmassa mukana.
”Olen kyllä tosi yllättynyt. Ehkä lajit ovat olleet hyviä minulle, se selittää. Mutta katsellaan muscle upien ja muiden jälkeen miten sitten menee.”
Alppiuran jälkeen tarkoitus oli vain treenailla sitä mitä mieleen tulee
Kuten monella entisellä toisen lajin huippu-urheilijalla, myös Soppelalla oli ajatus, ettei hän kilpailisi CrossFitissä ollenkaan koskaan, kun yksi ura on jo tehty. Niinpä hän aloitti CrossFitin ihan vain sillä ajatuksella, että hän voi treenailla mitä huvittaa. Samalla jatkuivat opinnot Rovaniemen yliopistolla kauppatieteiden tiedekunnassa.
Hiljalleen treenien edetessä Soppela huomasi, että tässähän voi vielä ”näinkin vanhana” oppia uusia asioita ja kehittyä – vielä vuosi sitten hän ei osannut kävellä käsillään eivätkä muscle upitkaan sujuneet ollenkaan.
”Kesällä 2017 polveni leikattiin ja silloin oli hyvää aikaa jyystää yläkroppaa, sillä en saanut kyykätä enkä juosta. Siitä se kipinä alkoi syttyä.”
Soppela perusti tänä keväänä yhdessä kahden muun CrossFit-harrastajan kanssa CrossFit Rovaniemen. Jania ja Timoa on myös syyttäminen, että Soppela suoritti KK-karsinnan. He vakuuttivat Soppelan kokeilemaan. Karsinta tosin oli vaakalaudalla, sillä Soppela tuli kipeäksi, ja aika meinasi loppua kesken.
”Sen verran olen jääräpää, että jos jotain on päätetty niin se tehdään. Otin pienen antibioottikuurin ja rykäisin lajit viimeisenä viikonloppuna kasaan. Sen jälkeen pitikin lepäillä taas.”
Soppela sujahti läpi 22:lta sijalta, ja hänen mukanaan lähti kaksi autollista kannustusporukkaa Rovaniemeltä asti.
”On ollut ihan huippua, kun on kannustusta kuulunut katsomosta niin paljon. Meillä on hyvä jengi.”
Alppiharjoittelussa kyykätään paljon, CrossFit vaatii paljon taitoa myös yläkropalta
Oma osuutensa yllättävään suoriutumiseen on lajitaustalla. Soppelan mukaan alppihiihtotreenissä ja CrossFit-harjoittelussa on paljon samaa.
”Molemmissa tarvitaan voimaa, kestävyyttä ja räjähtävyyttä. On pitänyt olla fyysisiltä ominaisuuksiltaan aika hyvä monessa eri lajissa. Ja toisaalta esimerkiksi boksihyppyjä on ainakin tullut tehtyä paljon. Samoin kyykkyjä ihan kaikkiin suuntiin ja eri tavoilla.”
Erot syntyvät voimistelusta, painonnostosta ja yleisesti ottaen kehonpainoliikkeistä, joissa roikutaan käsillä.
”Alppitreenissä lajitreeni eli tekniikan hiominen vie paljon aikaa. Nyt sitä ei ole ollut, vaan olen tehnyt vain CrossFit-treeniä ja vähän skinnannut vuorilla.”
Huippu-urheilija oppii harjoittelemaan, vaikka ei huvittaisikaan. Niinpä kova pää auttaa myös tekemään kovia suorituksia.
”Sellainen paskansietokyky on aika kova. Toisaalta huomasin jo Openeissa, että minussa asuu pikku kilpailija sisälläni, sillä pystyin ylittämään itseni lajeissa, joissa en ole niin hyvä.”
Soppelalla ei ole sen kummempia tavoitteita Karjalan Kovinta varten.
”Täällä on ollut tosi siistiä, ja kilpaileminen on tuntunut hyvältä. Tavoitteena on lähinnä nostaa CrossFit Rovaniemeä jos ei maailman kartalle, niin ainakin Suomen CrossFit-maailman kartalle!”