Huoltajat tekevät näkymättömän tärkeää työtä - Karjalan Kovin
1144
post-template-default,single,single-post,postid-1144,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Huoltajat tekevät näkymättömän tärkeää työtä

Jokaisen urheilijan takana on uuttera huoltotiimi, joka pitää huolta urheilijan sekä fyysisestä että henkisestä hyvinvoinnista. Kisapäivänä urheilijan tehtävä on keskittyä suorituksiin ja silloin kehonhuolto, ravitsemus ja henkinen tsemppaus on muiden vastuulla.

Kimpisessä lämmittelyalueen nurkkaan on pystytetty puolijoukkueteltta. Teltan suojassa makaa urheilijoita patjoilla ja hierontapöydillä. Huoltajat vatkaavat lihaksia rennoiksi.

”Huoltotoimenpiteet riippuvat siitä, kuinka kulunut urheilija on”, kertoo CF Savonlinnan ja CF Mikkelin huoltaja Jonipekka Korhonen. Viereisellä hierontapöydällä Antti Kaski elvyttää Kristian Santikon olkapäitä tiukan kisasuorituksen jäljiltä.

”Pääasiassa me ollaan hieroja ja fyssari, mutta sen lisäksi taustatukena periaatteessa kaikessa. Jos ei muuta niin toteutetaan urhelijoiden turhia toiveita.”

huolto_96B0844

Antti pitää huolta Kristian Santikosta. Kuva: Arttu Muukkonen

Eniten huoltajaa tarvitaan hetkeä ennen urheilijan suoritusta ja välittömästi sen jälkeen. Suorituksen jälkeen urheilijat tekevät tavallisesti pienen palauttavan jumpan, minkä jälkeen huoltaja alkavat tositoimiin.

”Jos esimerkiksi reidet on jumissa, niin tehdään ravistelut ja kevyet hankaukset, jotta saadaan kuona-aineet liikkelle. Tärkeintä on, että palautuminen lähtee nopeasti käyntiin”, Korhonen sanoo.

huolto_96B0832

Miia Tiitta aukoo Björn Kullbergin käsivarsia pressikatsomon edustalla. Kuva: Arttu Muukkonen

Kameratasanteen päällä CrossFit Basementin huoltaja Miia Tiitta hieroo Björn Kullbergin käsivarsia. Kimpisessä huoltotoimenpiteitä tehdään siellä, missä tilaa on. Kehonhuollon lisäksi huoltajalta vaaditaan myös kokin pätevyyttä. Tiitan mukaan huoltaja käy kaupassa, huolehtii kaloreista ja ’tekee ihan hitsisti ruokaa’.

”Aikalailla kodinhoitajan hommia: laitetaan ruokaa, pestään pyykkiä ja lämmitetään saunaa. Meidän tehtävä on huolehtia, että kaikki on valmiina kun urheilija palaa kisapaikalta”, Tiitta kertoo.

huolto_96B0804

Kuva: Arttu Muukkonen

Molemmissa tiimeissä on mukana neljä urheilijaa ja kaksi huoltajaa. Kiirettä pitää erityisesti silloin, kun kaikki urheilijat kisaavat samassa sarjassa ja suoritukset ovat suunnilleen yhtä aikaa. Kun urheilijat eivät ole kisavuorossa, myös huoltajilla on aikaa nauttia kisoista.
”Kyllä tää on rennompaa kuin kisaajan roolissa. Me keskitytään minimoimaan urheilijoiden stressitasot, ettei niiden tarvi huolehtia mistään ylimääräisestä”, Korhonen kertoo.

Saman vahvistaa CrossFit Basementin Tiitta.
”Kun sauna on päällä ja ruoka pöydässä, urheilijan ei tarvi päivän päätteksi kuin syödä, saunoa ja nukkua.”