Karjalan Kovimman upeat videot olivat yhden miehen käsialaa - Karjalan Kovin
559
post-template-default,single,single-post,postid-559,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Karjalan Kovimman upeat videot olivat yhden miehen käsialaa

Karjalan Kovimman päivävideot olivat upeaa katsottavaa. Kauniit yläilmoista kuvatut shotit, näyttävät kamera-ajot ja tiukan rajauksen lähikuvat sekä hidastukset syntyivät kaikki yhden hengen tuotantotiimillä.

Ihmemies videoiden visuaalisen ilmeen ja editoinnin takana on lappeenrantalainen Lauri Aapro. Aapron videokuvaustausta on extreme-lajeissa: hän harrastaa itse laskuvarjohyppäämistä ja tuulitunnelissa lentämistä. Itseoppineen kuvaajan työtä on nähtävillä myös muun muassa suomalaisen Stunts Freaks Team -stunttiryhmän videoissa.

Perjantai Karjalan kovin.00_01_34_21.Still001

Pysäytyskuva perjantai-illan juoksun maaliintulosta. Kuva: Lauri Aapro

CrossFit-urheilijat hitaampia kuin laskuvarjohyppääjät

Karjalan Kovin oli Aaprolle kiinnostava tapahtuma kuvata. Lähipiiristä löytyy lajin harrastaja, joten aivan pystymetsästä Aapro ei Kimpisen hulinaan loikannut. Hän oli jo aiemmin katsonut jonkin verran CrossFit-kisojen streameja ja miettinyt, miten hän itse kuvaisi niitä.
”CrossFit-kisojen kuvaaminen oli hauskaa, ja helpompaa kuin esimerkiksi laskuvarjotapahtuman tallentaminen, sillä kilpailijat pysyivät paremmin paikoillaan, eivätkä kiitäneet 200 kilometrin tuntivauhdilla ohitseni.”

Aapro on aina arvostanut CrossFit-urheilijoita, mutta livenä suoritusten seuraaminen oli vielä vaikuttavampaa. Hän nauraa, että kameran takana oli helppo mielessään sanoa, että etene nyt, jotta kuva näyttäisi paremmalta, mutta todellisuus oli tietysti aivan eri asia.
”Aika normaaleja lihaskuntoliikkeitähän monessa lajissa oli, mutta kun etukyykyssä onkin 170 kiloa tiskissä, niin eihän se olekaan ihan niin tavallista.”

Karjalan Kovin Lauantai.00_00_11_24.Still003

Hupsujen pistoolien erälähtö. Kuva: Lauri Aapro

Mieluisinta kuvattavaa olivat juoksulajit, eli perjantain Lappeenranta Sightseeing ja sunnuntaiaamun hapottava Kantosulkeiset.
”Ne olivat visuaalisesti kiinnostavia. Varsinkin kaupunkijuoksussa sai hyvin vaihtelua, kun kuvausmahdollisuudet olivat runsaat. Stadionilla iltapäivät vaativat tarkkuutta, kun urheilijat olivat varjossa ja tausta valossa. Silloin kuva palaa helposti puhki”, Aapro valottaa kuvaamistyön arkea.

Ihastusta herätti paitsi kuvauksen laatu, myös nopeus, jolla videot tärähtivät Karjalan Kovimman Facebook-sivuille. Taustalla on paitsi rutiinia, myös paljon valmistelua ja ajatustyötä.
”Kun kuvaa itsekseen kaiken, pitää suunnittelu tehdä hyvin etukäteen. Usein kuvasin dronella ensimmäiseksi, sitten siirryn lähikuviin ja sieltä hain erilaisia kamera-ajoja. Kisoja oli mukava kuvata, koska lähtöjä ja toistoja tuli niin paljon.”

Karjalan Kovin 2015.00_05_47_21.Still001

Kimpisen stadion näyttää hienolta myös ilmasta. Kuva: Lauri Aapro

Nopeutta ja työnkulun tehokkuutta Aapro on opetellut muun muassa Norjan Ekstremesporveko-hyppyfestivaaleilla sekä vastaavissa tapahtumissa Romaniassa ja Suomessa. Hyppytapahtumissa päivän suoritukset katsellaan joka ilta isolla kankaalla festivaaliteltassa. Silloin ei ryhdytä juuri hieromaan, vaan tuotetaan valmista laatua rivakasti.
”Karjalan Kovimmassa helpotti se, että editoinnin pystyi tekemään kronologisesti, eikä tarvinnut käyttää kuin omien kameroiden materiaaleja. Muistan hyvin, mitä olen päivän aikana kuvannut, joten ei se ole kuin rutiininomaista työtä koostaa materiaalista hyvä video.”

Aapron kuvaamia videoita on katsottu muutamassa päivässä jo yli 25 000 kertaa.

Viikonlopun videot yhdessä nauhassa

Aapro yhdisti ja hioi vielä koko viikonlopun videot yhdeksi nauhaksi. Tästä siis vielä Karjalan Kovimman tunnelmiin:
[vimeo 136523088 w=700 h=394]

Lauri Aapron showreel nähtävillä täällä:
[vimeo 133218215 w=700 h=394]


Lisätietoja www.lauriaapro.com