Karjalan Kovimmat karsinnat käynnistyvät - mitä karsinnoista voi ottaa opiksi? - Karjalan Kovin
672
post-template-default,single,single-post,postid-672,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Karjalan Kovimmat karsinnat käynnistyvät – mitä karsinnoista voi ottaa opiksi?

Tämän viikon perjantaina monen tietokoneen ja älypuhelimen sivunäkymää päivitetään kello 12 aikaan ahkerasti. Silloin nimittäin julkistetaan Karjalan Kovimman karsintalajit. Samaan aikaan myös päättyy karsintoihin ilmoittautuminen ja alkaa itse karsinta-aika, joka kestää tiistaihin 7. heinäkuuta kello 23.59 asti.

Karsinnoilla on useita käyttötarkoituksia. Selkein niistä on tietenkin saada selville, ketkä 55 miestä ja naista pääsevät kilpailemaan Karjalan Kovimman miesten ja naisten sarjoihin, sekä ketkä mahtuvat mukaan masters 40+ – (miehet 10, naiset 10)  ja masters 50 + -sarjoihin (5 ja 5 kilpailijaa).

Karsinnat ovat myös urheilijoille hyvä tapa tsekata oman harjoittelun eteneminen. Tuloksista voi haistella esimerkiksi miten saman ikäluokan tai sarjan muut urheilijat ovat karsinnasta suoriutuneet. Lisäksi Openista on jo muutama kuukausi aikaa, joten karsinnan avulla voi vähän katsoa, miten kevät- ja kesäharjoittelukausi ovat edenneet – karsinnasta saa myös motivaatiota harjoitteluun kuluvaa harjoituskautta silmällä pitäen.

Karjalan Kovimman karsintavideo valmistui kesäkuun aikana Telakalla. Kuva: Arttu Muukkonen

Karsinnan ehtii suorittaa tehokkaasti kaksi kertaa

Karsinta-aika on mietitty tarkasti. Puolitoista viikkoa ja kaksi viikonloppua peittävä karsinta-aika mahdollistaa saleille karsintojen sijoittamisen sujuvasti omaan viikko-ohjelmaan. Ajatuksena on, etteivät Karjalan Kovimman karsinnat häiritse pahasti tavallista harjoitusjaksoa.
”Monelle Open on kauden päätavoite, koska siinä ratkaistaan käytännössä Suomen mestaruudet eri sarjoissa ja jaetaan paikat Regionalseihin. Se viisiviikkoinen on niin raskas ja kuluttava ajanjakso, ettei ole mitään mieltä tehdä vuoteen toista rankkaa pitkää sessiota.  Jos karsinta kestäisi useita viikkoja, olisi se väärin urheilijoita kohtaan. Monet stressaavat karsintalajeja paljon, ja tekevät niitä useita kertoja viikossa. Se ei vie urheilijoita sinänsä eteenpäin, sillä urheilija kehittyy pitkillä ja laadukkailla harjoittelujaksoilla, ei tällaisilla kokeilla”, Karjalan Kovimman kilpailujohtaja Juha Metsämuuronen sanoo.

Karjalan Kovimman karsinnassa kolme pisteytettävää osiota, jotka suoritetaan 25 minuutin aikana. Periaatteessa lajit voisivat olla itsenäisiä ja niitä suoritettaisiin erikseen kolmen viikon aikana, mutta kerralla suoritettuna päästää nopeammin eteenpäin.
”Ei se tuo oikein mitään lisäarvoa. Samat urheilijat ovat kärjessä, ja samat urheilijat todennäköisesti karsiutuvien joukossa – pieniä muutoksia saattaisi olla häntäpäässä, mutta ei mitään merkityksellistä. Tällä tavoin tiivillä tahdilla tehdystä karsinnasta aiheutuu pienempää haittaa harjoitteluun, mutta lopputulos on suhteellisen sama. Saatamme toki olla väärässä, mutta näin olemme tämän ajatelleet”, Metsämuuronen perustelee.

karsinta_check

Iiro Hirvi ja Toni Immonen tarkastavat kuvausjälkeä, Atte Kaasinen taustalla ihailee studiovaloja. Kuva: Arttu Muukkonen

Karsinnassa huijaaville luvassa eteläkarjalainen häpeäpaalu

Openissa tuloksensa kannattaa videoida, mutta Karjalan Kovimmassa luotetaan järjestävien salien valvojiin. Karsinta on mahdollista suorittaa kaikilla virallisilla CrossFit-affiliaateilla. Salien vastuuhenkilöt hyväksyvät tulokset ja ne ilmoitetaan wodConnectin kautta. Näihin ilmoituksiin Lappeenrannassa luotetaan. Ilman todistevideota on pieni vilpin mahdollisuus, mutta siitä ei juuri ole hyötyä, päinvastoin.
”Jos joku huijaamalla onnistuu etenemään kisoihin, niin se tulee kyllä näkymään kisoissa. Siinä lähinnä nolaa itsensä, kun suoritukset eivät suju. Se on siis sellainen eteläkarjalainen häpeäpaalu siinä etusuoralla luvassa”, Metsämuuronen naurahtaa.

Vaikka karsinnat ovat hyvä tapa tarkistaa oma ja muidenkin urheilijoiden taso, ei niiden perusteella voi vetää johtopäätöksiä lopullisista sijoituksista elokuussa.
”Karsintoihin voi suhtautua niin monella tapaa. Kuopiosta Knaapin Matti saattaa tehdä sen ihan lonkalta päivän toisena treeninä ja sijoittuu sillä vaikka viidenneksi, mutta joku toinen voi treenata vaadittavia suorituksia ja nousta karsinnan kärkijoukkoon. Toisaalta näille kärkityypeille voi Kimpisellä tulla isoja haasteita, ja sekin on kiinnostavaa seurattavaa”, Metsämuuronen sanoo.

kk_vessa

Karjalan Kovin tulee monessa muodossa.

Neuvostoliittolainen tiede apuna lajien hiomisessa

Karsinnoilla on tärkeä rooli myös itse kisalajien viimeistelyssä. Karsintojen tuloksista kilpailuorganisaatio kerää tietoa, jonka avulla lasketaan oikeat timecapit, toistomäärät ja kilomäärät eri lajeihin. Karjalan Kovimmassa käytetään Neuvostoliiton aikaisten tiedemiesten taulukoita ja teorioita viilaamaan lopulliset painot, toistot ja ajat kohdilleen.

Metsämuuronen ja dynamic duon toinen osapuoli Atte Kaasinen ihailevat jossakin määrin entisen itänaapurin urheilutiedettä, kuten tästä voi päätellä.
”Esimerkiksi viime vuonna testattiin karsinnassa jo ylöstyöntömaksimeita. Sen perusteella pystyimme laskemaan painot kisoihin niin, että osa urheilijoista pääsi selvästi timecapin sisälle, jotkut punnersivat sinne juuri ja juuri ja loput jäivät timecapin ulkopuolelle.”

kk_pallo

Yksinäinen wallball odotteli kuvauksissa lattialla. Kuva: Arttu Muukkonen

Viimeiset vinkit karsintaan?

Entä millaiset ohjeet kisajohtaja Metsämuuronen antaa viimeisille päiville? Kerro nyt edes jotain! Mitä pitää vielä treenata? Mitä hioa?
”Noh, eiköhän kaikki voitava ole jo tehty, muutama päivä ennen karsintoja ei oikeastaan voi kuin hätäilemällä ryssiä koko homman. Jos tie päättyy karsintoihin niin siitä on hyvä ottaa opiksi. Jos taas etenee kisoihin, niin hienoa, sitten ei muuta kuin treenaamaan tasaisesti kaikkea. Vaikka karsinnoista voi jotain päätellä päätapahtuman lajeihin liittyen, voivat päättelyt mennä ihan vääräänkin. Ja sen tiedän, että kämmenet hikoilevat varmaan jo nyt ainakin Espoon suunnalla Lätin Ollin kohdalla, häntä jännittänee että mitä ”Markku ja Ilkka” ovat tänä vuonna keksineet!”

Ilmoittaudu tästä Karjalan Kovimman karsintaan.

Lajit ja ohjeet suorituksiin ilmestyvät osoitteeseen karjalankovin.fi ja Karjalan Kovin -Facebook-sivuille sekä Instagramiin perjantaina 26.6. kello 12.00.