Karjalan kovimmat masterit ovat Laitinen, Sorjonen, Kokkonen, Veistelehto, Rautio, Fagerlund, Nyström ja Olkkonen - Karjalan Kovin
17228
post-template-default,single,single-post,postid-17228,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Karjalan kovimmat masterit ovat Laitinen, Sorjonen, Kokkonen, Veistelehto, Rautio, Fagerlund, Nyström ja Olkkonen

Karjalan Kovimmassa kilpaillaan yleisten sarjojen lisäksi Masterseissa. Tänä vuonna Karjalan Kovimpaan tuotiin uusi sarja, 45+, joka asettuu perinteisten 50+ ja 40+ -sarjojen väliin kansainvälisten isojen kilpailuiden tapaan. Myös 35+ eli teinimasterit kuuluivat viikonlopun valikoimaan.

Kuvat: Eino Ansio / Teksti: Arttu Muukkonen

Miehet 35+ voittajaksi Rami Laitinen

KK2018_Sunnuntai-106

KK2018_Perjantai50

Rami Laitinen vasemmalla.

Miesten varhaismastereiden voittoon nousi CrossFit Hämeenlinnan Rami Laitinen. Yleisestä sarjasta mastereihin siirtynyt Laitinen teki tasaista tulosta. Sijoitukset lajeissa olivat olivat 1.-1.-2.-1.-1-2.
”Hyvin meni. Voittoa tultiin hakemaan ja voitto otettiin. Meni niin kuin pitikin.”

Parhaiten viikonlopusta Laitisen mieleen jäi ensimmäinen laji, jossa soudettiin, tehtiin burpee box jumpeja ja juostiin raskaassa maastossa.
”Tiesin, että se olisi minulle hyvä. Minulle sopii pitkään tekeminen tasaisella temmolla. Olen pelannut aiemmin jalkapalloa ja ylipäänsä juoksennellut muuten vaan, joten juoksu on minulle aika luontaista touhua.”

Laitisen perässä CrossFit Imatran Henri Maikkula haki kakkossijoja, mutta eroa alkoi syntyiä Farmarin kyykyssä, jossa Laitiselle tuli lajivoitto ja Maikkulalle neljäs sija.
Tänä vuonna 35 vuotta täyttänyt Laitinen jatkoi tasaista tekemistä loppuun asti. Menestyksen salaisuudeksi hän nimeää tunnollisen harjoittelun.
”Varmasti hyvä treenaaminen useamman vuoden ajalta auttoi voittoon. Myös se, että siirryin täksi vuodeksi yleisestä masteriin, tietysti silläkin oli merkitystä.”

M35
1. Rami Laitinen
2. Henri Maikkula
3. Petri Siitonen

 

 

Naiset 35+ voittajaksi Paula Sorjonen toisen kerran peräkkäin

KK2018_Lauantai-206

Naisten teinimastereiden voittajaksi nousi tasaisen kilvan jälkeen CrossFit Siilinjärven Paula Sorjonen. Sorjosen sijoitussarja viikonlopulta oli 2.-7.-1.-1.-4. ja 1.

Sorjonen voitti Karjalan kovimman teinimasterit myös viime vuonna.
”Ihan hyvin meni viikonloppu. Lajit eivät tuntuneet yhtään olevan minulle sopivia, tykkään voimailusta enemmän kuten viime vuonna. Mutta tosi tyytyväinen olen.”

Parannettavaakin löytyy.
”No, jos sarjassa on seiskasijaakin, niin pitää ehkä juosta enemmän.”

Sorjosen suosikkilaji oli voimailuhenkinen Farmarin kyykky. Rive kulki mukavasti eivätkä kahvat tuntuneet painavilta.
”Inhokkini oli viivajuoksu. En vaan pysty sellaiseen. Tuollainen spurttaaminen ei maistu, luulen että minulta puuttuvat ne nopeat solut kokonaan.”

KK2018_Sunnuntai-165

Teinimastereissa kilpaillaan samalla 10 hengen lähdöllä koko viikonlopun ajan. Porukka tutustuu toisiinsa viikonlopun aikana.
”Ollaan aina kerralla tuolla kentällä, se on mukavaa. Porukka tiivistyy, eikä ole minkäänlaista kyräilyä meidän kesken ainakaan täällä Karjalan Kovimmassa. Ulkokisa on tosi kiva.”

N35+
1. Paula Sorjonen
2. Anna-Leena Weckman
3. Jenni Huusko

 

Miehet 40+ voittajaksi Henri Kokkonen

KK2018_Sunnuntai-99

CrossFit Savonlinnan Henri Kokkonen nousi voittoon selkeällä erolla kilpakumppaneihinsa. Entinen kymmenottelija innostui pari vuotta sitten CrossFit-harjoittelusta, ja laji on vienyt mennessään.
”Perjantaina tiesin että tulee olemaan viikonlopun haastavin lajin itselleni. Se meni yli odotusten, kolmas sija siitä. Tiukkaa mentaalista jyystöä loppuun asti luovuttamista vastaan.
Lauantaina pari ekaa lajia oli tosi hyviä. Muscle upit olivat haastavia itselleni, mutta oma vika, päivän viimeisestä lajista tuli nelossija.”

40-vuotiaat tai tänä vuonna pyöreitä täyttävät kilpailevat yhdessä 10 hengen erässä.
”Samassa erässä kun mennään, pystyy hyvin tarkkailemaan tilannetta ja voi yrittää pysytellä mukavuusalueella.”

Sunnuntaina Kokkonen otti Rästipäivästä selkeän ykkössijan.
”Hyvin pystyi iskemään aamuun, vaikka molemmat yön olen nukkunut tosi huonosti. Ajattelin, että mitähän tästä päivästä tulee, mutta hyvin pääsin tekemään köydet ja siitä sitten eteenpäin rauhassa.”

KK2018_Sunnuntai-229

Entinen kymmenottelun maajoukkueurheilija näkee ottelussa ja CrossFitissa eroja ja yhtäläisyyksiä.
”Molemmissa pitää olla monipuolisesti kestävyyttä, nopeutta ja voimaa. Pitää omaksua nopeasti paljon asioita. Tietysti täällä pitää rankaista itseään fyysisesti paljon enemmän. Joku on laskenut, että kymmenottelu kestää suorituksina alle seitsemän minuuttia, täällä se on vain yksi laji.”

CrossFitin puolesta puhuu myös vaihtelevuus.
”Pata ei kestä yhden asian tekemistä, täällä saa höyrytä monipuolisesti kaikkea. Lajejakin pääsee kunnolla kokeilemaan vasta kisa-areenalla, se on kiinnostavaa. Ja tunnelma kisoissa on huikea, en muista että olisi samanlaiseen tunnelmaan päässyt kertaakaan Kalevan kisoissakaan.”

M40+
1. Henri Kokkonen
2. Janne Muhonen
3. Heikki Hämäläinen

 

Naiset 40+ voittajaksi Sari Veistelehto

Sari Veistelehto

Sari Veistelehto

 

Sari Veistelehto kirkasti viime vuoden kakkossijan tämän vuoden kultamitaliksi. Voitto tuli komealla sijoitussarjalla 1.-1.-3.-1.-1.-1.
”Ei voi sanoa kuin että todella hyvin on mennyt. Kaikenlaista ja kaiken tyylistä lajia on tullut vastaan. Ainoa hieman haasteellinen laji oli itselleni Farmarin kyykky, otteen kanssa oli hieman haasteita siellä lopussa, mutta muuten on tullut tosiaan ykkössijoja.”

Veistelehto sai myös punertavan posken, kun hän raapi naamansa hiekkatekonurmeen Sprinttikässärissä.
”Ei onneksi käynyt mitään. Käsilläkävely on itselleni sinänsä ihan ok laji, mutta kyllä se 560 metrin kokonaismatka sprinteissä vaikutti käsilläkävelyyn. Noin 10 metrin kohdalla tuli täydellinen putoaminen maahan. Otin sen pää edellä vastaan. Mitään ei sattunut, pientä kosmeettista virhettä tuli vain poskeen.”

KK2018_Lauantai-12

Veistelehto piti tämän vuoden lajivalikoimasta.
”Ensimmäinen laji oli kyllä raskas. Vaikka juoksun pitäisi olla minulle hyvä, niin kyllä se vaan oli kovaa työtä se juokseminen, tai jos sitä hiipimistä voi juoksemiseksi kutsua.”

Veistelehto pysyi kärjessä läpi viikonlopun, joten se antoi hieman mahdollisuuksia pysytellä tarkkailuasemissa.
”Vähän olen voinut pelailla ja tarkkailla muiden tekemistä. Esimerkiksi sunnuntain ensimmäisessä lajissa ei tarvinnut mennä ihan täysillä, vaan tehdä vain se mikä vaadittiin.”

N40+
1. Sari Veistelehto
2. Terhi Vuorio
3. Heidi Antila

 

Miehet 45+ voittajaksi Antti Rautio

Antti Rautio vasemmalla.

Antti Rautio vasemmalla.

Uudessa miesten sarjassa voittajaksi kruunattiin CrossFit 33100:aa edustava Antti Rautio. 47-vuotias Rautio on harrastanut CrossFitiä vasta parin vuoden ajan, mutta laji on vienyt mukanaan.
”Olen aiemmin harrastanut monipuolisesti kaikenlaista, maratoneista kuntosalihommiin, mutta kun tähän lajiin lähti, huomasin etten ole tiennyt mitään. Olen nyt paremmassa kunnossa kuin nuoruudessani olin.”

45+ -sarjassa oli vain viisi kilpailijaa, joten marginaalit pysyivät pieninä läpi kisojen. Palkintopallisijoituksiakin ratkottiin yhteissijoituksilla.
”Meillä oli tosiaan tiukka kisa kaikin puolin, erot olivat pieniä, mutta ei siinä, se toi hyvän jännityksen lajeihin.”

KK2018_Sunnuntai-218

Ennen viikonloppua Rautiolla oli tavoitteena pitää karsinnoissa saavutettu neljäs sija. Voitto oli tietysti positiivinen yllätys.
”Minulla oli omat taktiikat lajeihin ja pysyin niissä ja ne toimivat, siihen pitää olla tyytyväinen. Olen nyt vuoden seurannut Athlete Training Protocolia ja se on kyllä toiminut minulle hyvin, aiemmin vaivanneet selkäongelmatkin ovat hävinneet.”

M45+
1. Antti Rautio
2. Eero Ketola
3. Kimmo Sandvik

 

 

Naiset 45+ voittajaksi Nina Fagerlund

Nina Fagerlund

Nina Fagerlund

Naisten 45-vuotiaiden sarjassa käytiin kova kilpailu CrossFit Sixtyfive 100:n Nina Fagerlundin ja Kirsi Kuukan välillä. Voiton vei lopulta Fagerlund.
”Viikonloppu sujui todella hyvin. Oli raskasta, mutta kivaa. Nautin joka päivästä, vaikka kaikki päivät olivat vaativia.”

Fagerlund on harrastanut CrossFitiä viitisen vuotta ja kilpaillut jonkin verran, mutta nyt ensimmäistä kertaa Karjalan Kovimmassa.
”Oli tosi mukavaa, kisat olivat vaativia ja hikisiä, mutta samalla oli tosi kivaa.”

Suosikkilajikseen Fagerlund nimeää finaalin.
”Viimeinen laji suosikkini. Se olisi ollut tosi kiva, jos ei olisi ollut jo niin väsynyt jo, mutta meni hyvin näinkin.”

N45+
1. Nina Fagerlund
2. Kirsi Kuukka
3. Sari Peltonen

 

Miehet 50+ voittajaksi Kim Nyström

Kim Nyström keskellä. Kuva: Eino Ansio / Karjalan Kovin

Kim Nyström keskellä.

Aikuisten miesten sarjassa voittoon nousi CrossFit 8000:n perustajiin ja valmentajiin kuuluva Kim Nyström, joka pääsi vuosien nelikymppisissä tahkoamisen jälkeen nauttimaan aikuisten miesten sarjasta.

Nautinto näytti olevan kokonaisvaltaista, sillä Nyström voitti viikonlopun lajit yhtä lukuunottamatta – siinäkin lajissa sijoitus oli toinen.
”Meni kyllä nappiin. Kerrankin pääsi nuorena kisoihin mukaan.”

Nyströmin mieleenpainuvimpiin hetkiin viikonlopussa kuului keskellä rankkasadekuuroa tehty Rästipäivän laji, jossa tangot, köydet ja pallot muuttuivat liukkauksi kovassa sateessa.
”Kun siellä pääsin viimeiseen osioon eli tuplanaruhyppyihin, tuli sellainen olo, että tämä oli nyt tässä. Juontajakin sanoi että viisikymppisten voitto tulee – ja vaikka hän tarkoitti varmaan lajivoittoa, niin siinä oli olo, että voitto tulee. Mutta tässä lajissa edetään aina loppuun asti, eli finaalissakin mentiin täysiä.”

KK2018_Sunnuntai-82

Lajit kelpasivat Nyströmille.
”Lajit olivat poikkeuksellisen mielenkiintoiset, vähän erilaiset ja kivat. Kisat oli suunniteltu myös hyvin ylipäänsä.”

Lempeän terävää kritiikkiä Nyström lähettää 50-vuotiaiden skaalauksista – ne olivat hänen mielestään turhan kovat.
”Meillä skaalaukset hypähtivät suhteettoman paljon, tuntui että meni melkein pottuilun puolelle. Meille painot olivat kevyitä, samoja suurin piirtein kuin naisten yleisessä sarjassa. Myös toistomäärät olisivat voineet olla samat esimerkiksi chipper-lajeissa. Sama aikaraja kaikille ja kaikki tekisivät sitten toistoja niin pitkälle kuin pystyvät. Se olisi yleisölle ja tuomareillekin selkeämpää.

Mutta muuta kritiikkiä ei kisoista todellakaan ole, mainio viikonloppu kaikin puolin.”

 

M50+
1. Kim Nyström
2. Kai Kantanen
3. Miikka Lintusaari

 

Naiset 50+ voittajaksi Sari Olkkonen

KK2018_Lauantai-93

Naisten 50-vuotiaiden sarjan voitti Sari Olkkonen sarjalla 1.-1.-1.-2.-1.-1. Olkkonen oli positiivisesti yllättynyt suorituksistaan.
”Viikonloppu sujui loistavasti, paljon paremmin kuin odotin. Tulin tänne vain kokeilemaan.”

Olkkonen asuu Rhodoksella. Maratoonaritaustalla lajiin tullut Olkkonen on harrastanut CrossFitiä neljän – viiden vuoden ajan. Aiemmin hän on Suomessa kilpaillut vain Linna Masterissa.
”Suomalaiset kisat ovat hienoja. Nämä on järjestetty hyvin, henki on hirveän hyvä ja kilpasiskojen kanssa on hyvä henki ja rento tehdään lajeja.”

Olkkoselle sopivin laji oli etukäteen ajatellen ensimmäinen laji, mutta siinä juoksu oli kauheinta.
”Juoksen aika paljon, mutta ensimmäisessä lajissa se juoksu oli kauheinta, kun täällä on niin kamalat maastot.”

KK2018_Sunnuntai-151

N50+
1. Sari Olkkonen
2. Eija Kivi
3. Hannele Korhonen

 

Kaikki tulokset Wodconnectissa.