Karjalan kovimpia kilpailijoita - Henrik Haapalainen
859
post-template-default,single,single-post,postid-859,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Karjalan Kovimpia kilpailijoita: miten skeittaus ja CrossFit tukevat toisiaan, Henrik Haapalainen?

Miesten karsinnat voitti vuonna 2016 vantaalainen Henrik Haapalainen. Kuka on tämä 21-vuotias urheilija, joka harjoittelee pääosin itsenäisesti?

 

Henrik Haapalainen, lajitaustastasi löytyy muun muassa rullalautailua. Miten skeittaaminen on tukenut CrossFit-treeniä?

”En tiedä mitä se tukee, mutta olen luonteeltani periksiantamaton ja vihaan häviämistä. Skeittauksessa se näkyi niin, että jauhoin samaa temppua vaikka tuntikaupalla, jotta sain sen sujumaan hyvin. Painonnostossa saatan hioa vaikkapa tempausta niin kauan, että se menee kuten haluan.”


Miten olet löytänyt CrossFit-harjoittelun?

”Olen puolisentoista vuotta harrastanut lajia. Näin jostain Mikko Salon, ja kiinnostuin hänen tekemistensä kautta tällaisesta

Kuntosalilla olin käynyt pitkään aiemminkin, mutta kilpaurheilutaustaa ei ole ollut. Alakoulussa juoksin kyllä juoksukisoissa, mutta muuten taustalla on vapaa-ajalla harrastettua jalkapalloa ja muuta sellaista. Kuntotaso on aina ollut aika hyvä, mutta voimassa on paljon tehtävää.”

 

Sinulla ei ole kotisalia, vaan olet unaffiliated. Miten treenaat?
”Kotini lähellä on FinnBody-kuntosali, jossa pääasiassa käyn treenaamassa. Siellä ei ole muita kisatason tyyppejä kuin kisoissa mukanani matkaava kamuni (joka ei ole vielä uskaltanut osallistua karsintoihin), mutta käyn tuttujen urheilijoiden kanssa treenaamassa kerran tai kaksi kuukaudessa.

Noudatan Jonne Kosken treeniohjelmaa pienillä muutoksilla. Siellä on aika paljon Games-lajeihin liittyviä juttuja, niitä en niin tee, mutta esimerkiksi aamuaerobisiin olen saanut sieltä paljon ideoita.

Pyrin treenaamaan noin kymmenen kertaa viikossa.”

 

Aiotko olla villi yksilö loppuun asti vai onko CrossFit-sali jo etsinnässä?
”Kyllä se on enemmän käytännön sanelema juttu: tuo oma sali on lähellä ja helpoin aikataulujen vuoksi. Kunhan muutan jossain vaiheessa Helsinkiin opintojen vuoksi, etsin varmaan jonkun salin sitten.

Sinänsä saan hyvää fiilistä siitä, että roikun taulukoissa melkein ainoana unaffiliated-urheilijana, se on ihan hauska juttu.”

 

? #ohs #painojenrikkoja #unaffiliated #helppoo 130kg

A video posted by Henrik Haapalainen (@henrikhaapalainen) on


Viime vuonna Karjalan Kovin oli ensimmäinen kilpailusi. Miten se meni?
”Odotuksiin nähden hyvin. En ollut edes kokeillut kaikkia lajeja ja suorituksia aiemmin. Esimerkiksi käsilläseisontapunnerrukset deficitinä olivat uusi tuttavuus, ja se kyllä näkyi.

Mutta tuli sieltä lajivoittokin (Laji 6: Pikasilppuri, aika 2:06).”

 

Instagramissa näkyy video, jossa teet puolisentoista vuotta sitten, eli juuri alkuvaiheissa ylöstyöntöä sadalla kilolla ilman peukalolukkoa. Sieltä löytyy myös video, jossa vuoden kuluttua siitä teet 125 kilolla. Joku taisi neuvoa lukkohommissa?
”Joo, kukaan ei ollut näyttänyt sitä liikettä, olin tutkinut videoita ja kuvia vain. Sitten täällä yksi salikaveri vinkkasi, että kannattaa laittaa peukku tuonne sormien alle. Hän alkoi näyttää vähän muutenkin liikkeitä sitten. Nyt ylöstyöntö on varmaan jossain 135:n paikkeilla.”

 

Peukalolukon lisäksi olet ottanut tietojemme mukaan viime aikoina muutkin kovat keinot käyttöön olynostojen suhteen. Mikä on salaisuutesi?
”Kuulin huhuja, että sen tangon pitäisi tulla vielä läheltä kroppaakin, eli pelkkä peukalolukko ei riittänyt. Olen nyt jonkin aikaa harrastellut Laura Niemelän, Speedstersin valmentajan silmän alla, ja kehitystä on näkynyt.”

 

Tänä vuonna voitit Karjalan Kovimman yleisen miesten sarjan karsinnan. Viime vuonna olit karsinnan 29:s. Mistä nousu johtui?
”Viime vuonna KK oli ensimmäinen kisa, johon osallistuin. Nyt on enemmän kokemusta ja olen myös panostanut paljon keuhkoihin ja koneeseen.

Sijoitus oli yllätys. Tein karsinnan vain yhden kerran ja postasin tulokseni aika nopeasti Leaderboardille. Ajattelin, että voisin olla viiden parhaan joukossa, mutta en ehkä olisi uskonut voittoon. Säästelin ensimmäisessä lajissa, koska pelkäsin toista osiota, mutta se menikin sitten hyvin. Jos joku olisi mennyt tuloksissa ohi, en olisi uusinut, koska keskityin jo treenaamaan kisoja varten.”

 

Mitä odotat Karjalan Kovimmasta kilpailullisesti? Entä muuten?
”Lähden hakemaan voittoa, totta kai. Tykkäsin viime vuonna kisasta tosi paljon. Ulkona on vaihtelun vuoksi mukava urheilla ja kolmipäiväisyys sopi minulle hyvin, tuntui että pystyi vielä sunnuntainakin tekemään kovaa. Toivotaan tälle vuodelle vähän enemmän tangolla rallattelua, koska olen harjoitellut sitä puolta aika paljon.”

 

Karjalan Kovin 12.-14.8.2016 Lappeenrannassa Kimpisen stadionilla. Pääsyliput voit ostaa ennakkoon täältä.

 
Aiemmin julkaistuja artikkeleita tässä sarjassa 2015:
Miten sinusta tuli noin voimakas, Aleksi Vihonen?

Nouseeko eniten penkistä, pankista vai mavesta, Emilia Leppänen?