Karjalan Kovimman karsinnan ykköseksi nousi vasta puolitoista vuotta CrossFit-harjoitteluun keskittynyt Anette Nieminen, 24. Selvitimme naisen taustoja.
Miten kilpa-aerobiccaajan uralta siirrytään CrossFit-urheiluun?
”Treenasin kilpa-aerobicia vuoteen 2011 asti, jolloin lopetin aktiiviuran. Samaan aikaan tapahtui paljon. Sain opiskelupaikan ja muutin Turkuun, samalla olisi pitänyt siirtyä naisten sarjaan. Ajattelin, että lopetan kaiken kilpailullisen touhun ja alan liikkua vain omaksi ilokseni, joten aloin ohjata ryhmäliikuntatunteja.
Lokakuussa 2014 lähdin OnRamp-kurssille, koska kurssikaverini koulusta olivat menneet sinne ja hehkuttivat lajia. Innostuin itsekin, lajin monipuolisuus viehättää.”
Osallistuit viime syksynä ensimmäistä kertaa kisoihin (Unbroken 2015, sijoitus 7, Winter War 2016, 2.), keväällä olit jo Regionalseissa. Mitä tapahtui?
”Olen aina ollut kilpailuhenkinen. Ei kukaan uskonut, että lopettaisin kilpaurheilun, kun lopetin aerobicin. Treenikaverini Laaksosen Saara sanoi syksyllä, että nyt on aika lähteä kokeilemaan kilpailemista. Eihän sitä tiedä onko se kivaa, jos ei kokeile. Tykkäsin.
Regionalsit tulivat vähän nopeasti, en osannut oikein varautua. Yhtäkkiä siellä sitä oltiin lajin huippujen kanssa. Paljon siellä oppi itsestään kilpailijana, löysin myös paljon heikkouksia. Reissu oli opettavainen ja antoi motivaatiota koko hommaan. Ensi vuoden päätavoite on pärjätä siellä paremmin.”
Opiskelet lääkäriksi ja olet nyt kesätöissä Porissa. Treenaat siellä Mikko Salon ohjauksessa. Millaista on toteuttaa systeemiä?
”Treeni on ollut tehokasta ja tosi kehittävää. Treenaamme pari kertaa päivässä, lyhyempiä mutta tehokkaampia settejä. Sellaisia sopivan yksinkertaisia perus CrossFit-treenejä. Aamulla on ohjelmassa yksinkertaista aerobista, iltaisin sitten jotain muuta. Sopii minulle hyvin.”
Sinulla on Mikko Salon mukaan ihan CrossFit-urheilijan näköiset hartiat. Onko hauiksesi ollut aina noin iso?
”On se aina ollut normaalia isompi, mutta on se nyt vähän kasvanut. En tiedä miksi. Varmaan kaikki lihassolut ovat menneet sinne. Jalat ovatkin sitten paljon heikommat, niitä pitää vahvistaa, ja voimaa hankkia ylipäänsä lisää.”
Mitä hyötyä kilpa-aerobic-taustasi on ollut?
”Kilpa-aerobicin aikaan totuin jo treenaamaan paljon. Silloin oli yhdeksät harjoitukset viikossa. Siitä taustasta myös liikkuvuus, käsilläseisonta ja varsinkin punnerrukset ovat hyvin hallussa. Kyykyt eivät kuuluneet treeniin, sen kyllä nyt huomaa.
Kilpailin aerobicissa yksilönä, joten olen tottunut olemaan kilpakentällä vastuussa itselleni ilman joukkueen tukea. Siitä on hyötyä myös CrossFit-kisoissa.”
Olet kuulemma luonteeltasi huolimaton. Miten olet pärjännyt, kun kesätöissä pitää keskittyä ja treeneissä pitää keskittyä?
Vissiin vähän, joo. Talvisin aina muistutetaan piposta. Toinen on kypärä, sitäkään en muista. Wodeissa keskittyminen riittää juuri ja juuri, mutta kisoissa on onneksi aina tuomari, jolta voi kysyä että montako toistoa ja mitä liikettä oli jäljellä.
Salo, Koski, Nieminen. Miksi Porista näyttää tulevan kovia urheilijoita?
”En kyllä tiedä. Varmaan on sekä hyviä yksilöitä sattunut täällä asumaan, mutta myös ympäristö vaikuttaa, kun pääsee treenaamaan niin hyvin. Toisaalta mitä muuta Porissa voi edes tehdä kuin treenata?”
Millaiset tavoitteet sinulla on tulevaisuuden suhteen?
”Uskon, että minussa on paljon potentiaalia, kunhan saadaan tekniikat kuntoon ja tehdään oikeita juttuja. Nähtäväksi tietysti jää, että mitä tapahtuu.”
Edessäsi ovat nyt ensimmäiset Karjalan Kovimmat. Mitä odotat kisaviikonlopulta?
”En ole edes ikinä käynyt Lappeenrannassa. Odotan kyllä kovaa kisaa ja tietenkin sitä paljon puhuttua uintia, eihän Porissakaan ole muuta tänä kesänä tehty kuin polskittu.
Olen kuullut, että kisat ovat hyvät – en olisi muuten kyllä lähtenyt karsimaankaan. Saa nähdä, ovatko ne kaiken sen hypetyksen arvoiset!”
—
Karjalan Kovin Kimpisen stadionilla 12.-14. elokuuta.
Perjantain valaistu iltakilpailu on yleisölle ilmainen.
Ennakkoliput lauantaille ja sunnuntaille voit hankkia Livetosta.