Karjalan Kovimpia urheilijoita: vieläkö takakyykkäät 270 kiloa, Arthur Semenov? - Karjalan Kovin
949
post-template-default,single,single-post,postid-949,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Karjalan Kovimpia urheilijoita: vieläkö takakyykkäät 270 kiloa, Arthur Semenov?

Viime vuonna Karjalan kovimpaan saapui tuntematon voimanpesä Pietarista. Karsintavideolla tämä herra tempaisi raakana 120 kiloa. Muut suoritukset olivat myös hieman raakoja.

Kisoissa Arthur Semenov jäi niukasti finaalin ulkopuolelle. Ei ihme, sillä Semenov oli tuolloin tehnyt CrossFit-treeniä vain parin kuukauden ajan.

Tänä vuonna tilanne näyttää muuttuneen. Tutustuimme Semenoviin tulkin välityksellä.

 

Otetaan perustiedot haltuun. Ikä, kotipaikka, pituus, paino?
”Olen 23-vuotias, asun ja treenaan Pietarissa. Olen 187-senttinen ja 99-kiloinen. Tosin hyvän lepopäivän jälkeen saattaa paino olla 102 kiloa.”

 

Millainen on urheilutaustasi – kuulin, että olet treenannut jo pitkään noin ylipäänsä?

”Lapsena asuin pienessä kaupungissa Tverin lähellä (Moskovasta 170 km luoteeseen), ja aloitin 7-vuotiaana koulun Sambo-iltapäiväkerhossa (Sambo on neuvostoliittolainen taistelulaji). Aluksi en pitänyt siitä yhtään, mutta pian en halunnut lähteä salilta ollenkaan pois.

Rakastan kilpailemista. Jo lapsena tajusin, että jos haluaa voittaa, täytyy nähdä tosi paljon vaivaa. Tietoisuus siitä auttaa edelleen, kun pitää treenata paljon ja kestää tuntien kovaa työtä.

Muutama vuosi myöhemmin muutimme toiseen kaupunkiin, jossa oli enemmän urheiluseuroja. Olisin halunnut aloittaa akrobatian tunnit, mutta minua ei hyväksytty tunneille, koska olin liian vanha, siis 11-vuotias!

Valitsin yleisurheilun toiseksi parhaana vaihtoehtona. Aluksi harjoittelin kaikkia lajeja, mutta hetken kuluttua aloin erikoistua pikajuoksuun, pituushyppyyn ja hieman korkeushyppyyn. Valmentajani ohjasivat minut niihin lajeihin, koska näkivät, että niissä lajeissa voin kehittyä. He tekivät kyllä oikean ratkaisun, sillä räjähtävä voima on vahvuuteni.”

DSC_9892

Semenov vuoden 2015 Karjalan Kovimmassa. Kuva: Eino Ansio

Jossain vaiheessa myös painonnosto on tullut kuvioihin. Miten se eteni?
”Kyllä, 15-vuotiaana aloitin varovaisesti painonnostohommat. Tempaisin satasen ensimmäistä kertaa 17-vuotiaana. Se oli tosi iso saavutus itselleni.

Sen jälkeen pidin hieman taukoa treenaamisesta. Muutin Pietariin, sitten minut määrättiin armeijaan, jonka jälkeen opiskelin collegessa. Toki yritin pysyä hyvässä kunnossa koko ajan, en mitenkään hylännyt urheilua. 20-vuotiaana palasin intensiivisen harjoittelun maailmaan.”

 

Miten tutustuit CrossFit-harjoitteluun? Mikä siinä vetosi?

”Armeijan jälkeen näin netissä videon CrossFit Gameseista vuodelta 2009, jolloin Mikko Salo voitti. Siellä oli juoksemista, painojennostoa, oikeastaan kaikkea, mitä rakastan.

Aloin etsiä lajista tietoa netistä, mutta sitä ei oikein löytynyt. Silloin Venäjällä ei voinut yksinkertaisesti treenata CrossFit-salilla, joten jatkoin painonnostotreeniä samalla kun CrossFit alkoi kasvattaa suosiotaan.

Oikeastaan on monta syytä, miksi jätin raskaiden painojen nostelun. Olin ajatellut jo pidemmän aikaa vaihtaa lajia, koska haluaisin hyödyntää paremmin räjähtävää voimantuottoani ja päästä kilpailemaan kunnolla. Yhdessä kisassa sain lonkkavamman, ja se tavallaan sinetöi päätöksen.

Paransin vamman ja siirryin CrossFit-harjoitteluun. En ole katunut vaihdosta, koska rakastan sitä, mitä teen nyt. Luulen, että CrossFit on juuri se laji, johon sovin parhaiten.”

DSC_2067

Semenov vuoden 2015 Karjalan kovimman sunnuntaissa. Kuva: Eino Ansio

 

Missä treenaat nyt ja kuinka paljon?
”Asun siis Pietarissa, treenaan täällä Red Tower CrossFit -salilla ja silloin tällöin Sever CrossFit -salilla. Harjoittelen kahdesti päivässä ja viitenä päivänä viikossa.”

Sinua kutsutaan salilla kuulemma Obelixiksi. Mistä se johtuu?
”Jahas, mistähän tämä tieto on levinnyt? Siitä tietää vain harva… No, jotkut treenikaverini uskovat että minut pudotettiin lapsena pataan, josta sain älyttömän kovat fyysiset voimat. Ja ehkä myös siksi, että syön paljon.”


Niin, kuulin niistäkin määristä jotain. Paljonko syöt päivässä?
”No, se on yksinkertaista. Keho haluaa, minä syön. Ja se haluaa paljon.

Jos on kaksi intensiivistä harjoitusta päivässä ja kehonpaino 100 kilossa, totta kai täytyy syödä paljon. Olen todella kiitollinen tyttöystävälleni Marinalle, joka tekee kaikki ne ruokamäärät.

Periaatteessa syön kaikkea, en noudata erikoisruokavaliota. Lisäksi tietysti palautusjuomat ja muut treenijuomat.” (Kalorimäärät liikkuvat kuulemma 10 000 kcal paikkeilla.)


Minkälaisia ennätyksiä sinulla on eri lajeissa?
”Kokeilin juuri mailin juoksua, se meni 4:32.

Kun tein vielä aktiivisesti painonnostoa, olivat tulokseni seuraavat: tempaus 150 kg, rive ja ylöstyöntö 200 kg, maastaveto 2×300 kg, takakyykky 270 kg, penkki 170 kg.

Nykyisin en pysty tuollaisiin lukuihin, koska en tarvitse niin paljon voimaa.”

 

 


Viime keväänä keskityit tankoliikkeiden sijaan voimisteluun. Mistä se johtui?
”Loukkaannuin Openissa, joten en voinut jatkaa siinä kunnolla. Pidin muutaman viikon taukoa ja sitten aloimme keskittyä voimisteluun, koska se on heikoin puoleni taitovalikoimassa.

Vladislav Bystryakov (CF Gymnastics Level 2) saapui pelastajakseni. Olen tehnyt kovia voimistelutreenejä kaksi kertaa viikossa heinäkuun lopulle asti.

Päävalmentajani on Juha Metsämuuronen. Tapasimme Karjalan Kovimman jälkeen ja aloitimme yhteistyön. Juha näki minussa potentiaalia ja tarjosia apuaan, se oli erittäin merkittävä ja iloinen hetki elämässäni.

Aloitimme kovan työnteon viime syksynä. Hän tekee minulle ohjelmaa jota sovelletaan riippuen fyysisestä kunnostani. Välillä hän käy Pietarissa ja teemme yhteistreenejä.

En kerro montako kilometriä olen juossut ja soutanut, mutta olen kasvanut vuodessa paljon CrossFit-urheilijana. Haluan kiittää Juhaa siitä.”

 

Tulet nyt toista kertaa Karjalan Kovimpaan. Oletko käynyt tässä välissä muissa CF-kisoissa?
”Viime vuoden KK oli ensimmäinen kilpailuni, olin harrastanut CrossFit-urheilua vasta kolme kuukautta ennen kisoja. Kisojen jälkeen olin reilun viikon ajan siinä uskossa, että olin ollut parhaassa mahdollisessa kunnossa ja tehnyt kaiken todella hyvin. Siksi sijoitus, 11 ja viisi pistettä vajaa finaalista, oli hurja pettymys. Mutta vähän rauhoitti kun kuulin, että se on ensikertalaiselle erittäin hyvä tulos.

Niinpä päätavoitteeni oli valmistautua hyvin vuoden 2016 Karjalan Kovimpaan, minkä vuoksi en osallistunut muihin kisoihin paitsi Openin aloitukseen. Pääosan ajasta olen siis vain treenannut.”

 

Alla olevassa videossa Semenov muistelee vuoden takaista tilannettaan eri taitojen suhteen:

Друзья! Прошел ровно год, как я начал заниматься кроссфитом. Год-это период, за который уже можно подвести определенные итоги. У меня, как и у любого обычного человека, как у каждого из вас, не сразу все получалось. Не один день, например, я потратил на то, чтоб освоить двойные прыжки: в процессе в приступах ярости скакалка не раз летала в стену под сопровождение нецензурной брани. Сейчас даже смешно смотреть на то, как я выполнял комплексы год назад. Предлагаю посмеяться и вам вместе со мной. Представляю вашему вниманию нелепые подтягивания, катастрофические отжимания и корявые выходы! P.S. В качестве бонуса юный и совсем еще не суровый Михаил Литовченко.#red_tower_crossfit #red_tower_crossfit_team #oneyearago #crossfit #crossfitter #fun #pullups #hspu #muscleups #rings #start #instalike #motivation #sport #fail #кроссфит #кроссфитспб #каквсеначиналось #годовщина #подтягивания #отжиманиявстойкенаруках #зож #спорт #мотивация

A video posted by Артур (@arthur.semenov) on


Kehitystä näyttää tapahtuneen – video tältä keväältä:

Mitä odotat tämän vuoden Karjalan Kovimmalta? Aiotko voittaa?
”Tietenkin kiinnostavaa kilpailua. Uinti kiehtoo kovasti, samoin kova kilpailullinen taso ylipäänsä.

CrossFit näyttää olevan Suomessa erittäin suosittu laji, sen huomasi karsijoiden isosta määrästä. Laji kasvaa ja kehittyy myös Venäjällä, Pietarista tulee tänä vuonna kolme kilpailijaa mukaan Karjalan Kovimpaan.

Ja kyllä, voitan tänä vuonna. Sitä varten olen tehnyt niin paljon töitä vuoden ajan.”

 

Karjalan Kovin 12.-14.8. Kimpisen stadionilla.

Perjantaina ilmainen iltakilpailu.

Lauantain ja sunnuntain pääsyliput ennakkoon Liveto.fistä – hanki omasi ajoissa!