Karjalan Kovin järjestetään tänä vuonna Imatran Ukonniemessä.
Uusi kisakaupunki kaipaa pienen esittelyn. Imatra on siis 27 000 asukkaan kaupunki Etelä-Karjalassa aivan Venäjän rajalla. Imatralta voi jopa pyöräillä itärajan taakse: Svetogorskin kaupunki sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Imatran keskustasta.
Vaikka Imatran keskusta kiertyy Imatrankosken ympärille, on kaupungissa hahmotettavissa muitakin keskittymiä. Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema ruutukaava oli nimittäin hahmoteltu 100 000 asukkaan kaupungin tarpeisiin. Vielä ei tässä teollisuuskaupungissa aivan ole sellaista väenpaljoutta, joten Imatralla oma auto lienee siis noin jokaisella yli 18-vuotiaalla.
Imatraan voi suhtautua sekä aidolla että hieman vinolla hymyllä. Kaupunki on kaunis ja historiallinen. Vuoksi ja Imatrankoski ovat virranneet kaupungin läpi vuosituhansia, ja Imatra on Suomen ensimmäinen turistikohde.
Imatra tunnetaankin kylpylöistään: Imatran kylpylässä yöpyy valtaosa Karjalan Kovimman kisakansasta, mutta myös Rauhan kylpylä houkuttelee vieraita – tosin se sijaitsee teknisesti katsoen Lappeenrannan rajojen sisällä.
Katsotaan seuraavaksi imatralaisia erikoisuuksia.
Imatrankosken kansallismaisema jo vuosituhansien takaa
Imatran tunnetuin nähtävyys on kansallismaisemanakin tunnettava Imatrankoski. Suomen isoin koski on on myös Suomen vanhin turistinähtävyys. 1900-luvun alussa Pietarista saapui peräti 14 junavuoroa Imatralle ihailemaan vapaana virtaavaa koskea.
Aloituksen turismivillitykselle antoi Venäjän keisarinna Katariina II 1700-luvulla. Sen jälkeen koskesta tuli tunnettu myös Pietarin paremmissa piireissä.
Tällä hetkellä koski ei tosin kuohu voimalaitoksen korjaustöiden vuoksi. Villinä virtaava koski on tarjonnut myös erinomaiset mahdollisuudet koskimelontaan, joskin koskessa melominen taitaa olla kiellettyä.
Keskellä kaupunkia, kosken varrella, sijaitsee myös Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue. 1840-luvulta asti suojellussa Kruununpuistosta löytyy myös tuhansia vuosia vanhoja hiidenkirnuja, joista isoimpiin mahtuu sisälle seisomaan.
Valtionhotelli – Pohjoismaiden ainoa linnaksi rakennettu hotelli
Kreisimpiä puolia esittelee taas Valtionhotelli, joka näyttää ihan Disneyn piirretyistä repäistyltä linnalta torneineen kaikkineen.
Linna on rakennettu Suomen suuriruhtinaskunnan aikaan vuonna 1903. Ensimmäinen hotelli kyseiselle paikalle oli rakennettu jo 1846. Uusi hotelli tarvittiin, kun kaksi puurakenteista Pietarin ylhäisön suosimaa hotellia paloivat, ja tilalle rakennettiin nykyinen linna.
Imatra nähtiin jo tuolloin tärkeänä turistikaupunkina, joten itse Suomen senaatti antoi määräyksen rakentaa linnan kivestä. Kyse on Pohjoismaiden ainoasta suoraan hotelliksi rakennetusta linnasta.
Entinen jazz-kaupunki ja teltan muotoinen puisto
Imatra Big Band Festival oli vuosikymmenten ajan kaupungin kovin juttu. Kävelykatu muuttui jazz-kaduksi ja Inkerinaukiolle heti kosken viereen nousi valtava BB-teltta.
Nyt festarit on juhlittu, mutta aukion muoto muistuttaa menneistä. Kun kaunista suihkulähteiden koristamaa aukiota katsoo, voi huomata, että sen pohjat on tehty telttaa ja konserttitoimintaa silmällä pitäen. Itse vesiallas toimii lavan edustana. Taaemmas mahtuvat korotetut pöytäpaikat ja lavan edustalle pääsee kulkemaan näppärästi kaarimaisia luiskoja pitkin.
Funktionaalista suunnittelua! Saman voi toki nähdä Ukonniemen pesisstadionilla, joka taipuu myös CrossFit-kisojen estradiksi.
Mansikkalan pilvenpiirtäjät
Harvassa 27 000 asukkaan pienessä kaupungissa on 14-kerroksisia kerrostaloja, puhumattakaan että niitä olisi viisi. No, Imatralta löytyy, 1980-luvun alun tulevaisuususkossa rakennetut betonimonumentit hallitsevat maisemaa Kuutostielle asti.
Imatran Manhattan sijaitsee Imatran hallinnollisen keskustan äärellä ja valvoo viereisiä automarketteja. Tältä alueelta (tarkemmin Prismasta) löytyy myös lähin Alko.
Imatranajot – Suomen ainoat katuratamoottoripyöräkisat
Imatralla on ajettu moottoripyöräkisoja jo 1960-luvulta alkaen. Kisaperinne päättyi 1986, mutta viime vuonna Imatranajot herätettiin jälleen eloon. Katuratakisat moottoripyörille keräsivät 42 000 katsojaa ja kaupunki teki uutta asfalttia ja paranteli rataa ties millä summilla, mutta se kannatti. Kisat järjestettiin jälleen heinäkuun alussa uudelleen, ja nyt 50 000 katsojaa löysi tiensä paikalle.
Kisat värittävät Imatran katukuvaa vuoden ympäri. Jos lähtee kävelemään Vuoksen ulompaa rantatietä kaupungista katsoen, löytää kanttikiviä ja suoja-aitoja edelleen muistuttamassa kaupungin suurimmasta yleisötapahtumasta.
Imatra kansallisessa mediassa
Imatra tunnetaan haureuden kattilana erään persoonallisen papin saarnan mukaisesti. Rajuin sanoin saarnanneen papin puhe keskeytettiin. Sittemmin virastaan erotettu pappi ehti kertoa, että seurakunnan työntekijät harrastivat irtosuhteita. Lisäksi pappi pahekseui naispappeutta ja muuta vastaavaa.
Mainetta ei ole vähentänyt se, että kahdesti kaupungin infotauluilla on näytetty rehellistä pornoa.
Erotettu pappi on myös saarnannut kävelykadun soittolavalla keskellä talvea jopa viikon ajan.
Imatra nousi julkisuuteen myös Putous-ohjelman kautta, kun näyttelijä Jussi Vatanen esitti sketsihahmokilpailussa imatralaista kotirouvaa ja uranaista Antskua vuonna 2014. Antsku voitti sketsihahmokilpailun ja tunnuslauseet hitoksee ja mie romahan kuuluivat hetken aikaa muuallakin kuin Etelä-Karjalan laulumailla.
Imatran keskustan ravintoloita
Jos Imatran kylpylän valikoimat eivät riitä koko viikonlopuksi, löytyy Imatralta muun muassa seuraavia ravintoloita ja iltaelämän kohteita:
Broadway Grill & Bar
Buttenhoff
Pizzeria Bella Napoli
Rosso
Le Biff Restaurant
Euro Kebab
Yöelämään:
Broadway Pub
Broadway Night Club
Ravintola Vuoksenvahti
Bar Q
Street Cafe
Osmo´s Cosmos Bar
—
Karjalan Kovin 28.-30.7. Ukonniemen stadionilla. Liput ennakkoon edullisesti Livetosta.