Kohteena ihmeellinen Imatra linnoineen, koskineen ja haureuden kattiloineen - Karjalan Kovin
16657
post-template-default,single,single-post,postid-16657,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Kohteena ihmeellinen Imatra linnoineen, koskineen ja haureuden kattiloineen

Karjalan Kovin järjestetään tänä vuonna Imatran Ukonniemessä.

Uusi kisakaupunki kaipaa pienen esittelyn. Imatra on siis 27 000 asukkaan kaupunki Etelä-Karjalassa aivan Venäjän rajalla. Imatralta voi jopa pyöräillä itärajan taakse: Svetogorskin kaupunki sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Imatran keskustasta.

Vaikka Imatran keskusta kiertyy Imatrankosken ympärille, on kaupungissa hahmotettavissa muitakin keskittymiä. Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema ruutukaava oli nimittäin hahmoteltu 100 000 asukkaan kaupungin tarpeisiin. Vielä ei tässä teollisuuskaupungissa aivan ole sellaista väenpaljoutta, joten Imatralla oma auto lienee siis noin jokaisella yli 18-vuotiaalla.

Imatraan voi suhtautua sekä aidolla että hieman vinolla hymyllä. Kaupunki on kaunis ja historiallinen. Vuoksi ja Imatrankoski ovat virranneet kaupungin läpi vuosituhansia, ja Imatra on Suomen ensimmäinen turistikohde.

Imatra tunnetaankin kylpylöistään: Imatran kylpylässä yöpyy valtaosa Karjalan Kovimman kisakansasta, mutta myös Rauhan kylpylä houkuttelee vieraita – tosin se sijaitsee teknisesti katsoen Lappeenrannan rajojen sisällä.

Katsotaan seuraavaksi imatralaisia erikoisuuksia.

 

Imatrankosken kansallismaisema jo vuosituhansien takaa

lo_koskimelonta_IMG_3036

Vuonna 2013 vapaana virrannut koski houkutteli koskimelojia kanjonimaiseen koitokseen.

Imatran tunnetuin nähtävyys on kansallismaisemanakin tunnettava Imatrankoski. Suomen isoin koski on on myös Suomen vanhin turistinähtävyys. 1900-luvun alussa Pietarista saapui peräti 14 junavuoroa Imatralle ihailemaan vapaana virtaavaa koskea.

Aloituksen turismivillitykselle antoi Venäjän keisarinna Katariina II 1700-luvulla. Sen jälkeen koskesta tuli tunnettu myös Pietarin paremmissa piireissä.

Tällä hetkellä koski ei tosin kuohu voimalaitoksen korjaustöiden vuoksi. Villinä virtaava koski on tarjonnut myös erinomaiset mahdollisuudet koskimelontaan, joskin koskessa melominen taitaa olla kiellettyä.

Keskellä kaupunkia, kosken varrella, sijaitsee myös Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue. 1840-luvulta asti suojellussa Kruununpuistosta löytyy myös tuhansia vuosia vanhoja hiidenkirnuja, joista isoimpiin mahtuu sisälle seisomaan.

696B0806

Isot koskikirnut ovat syntyneet yli 5000 vuotta sitten.

 

696B0818

Kosken kuiva uoma on sekin näyttävä ja perspektiiviä hämäävä näkymä.

 

Valtionhotelli – Pohjoismaiden ainoa linnaksi rakennettu hotelli

696B0790

Kreisimpiä puolia esittelee taas Valtionhotelli, joka näyttää ihan Disneyn piirretyistä repäistyltä linnalta torneineen kaikkineen.

Linna on rakennettu Suomen suuriruhtinaskunnan aikaan vuonna 1903. Ensimmäinen hotelli kyseiselle paikalle oli rakennettu jo 1846. Uusi hotelli tarvittiin, kun kaksi puurakenteista Pietarin ylhäisön suosimaa hotellia paloivat, ja tilalle rakennettiin nykyinen linna.

Imatra nähtiin jo tuolloin tärkeänä turistikaupunkina, joten itse Suomen senaatti antoi määräyksen rakentaa linnan kivestä. Kyse on Pohjoismaiden ainoasta suoraan hotelliksi rakennetusta linnasta.

DJI_0041

 

Entinen jazz-kaupunki ja teltan muotoinen puisto

696B0781

Imatra Big Band Festival oli vuosikymmenten ajan kaupungin kovin juttu. Kävelykatu muuttui jazz-kaduksi ja Inkerinaukiolle heti kosken viereen nousi valtava BB-teltta.

Nyt festarit on juhlittu, mutta aukion muoto muistuttaa menneistä. Kun kaunista suihkulähteiden koristamaa aukiota katsoo, voi huomata, että sen pohjat on tehty telttaa ja konserttitoimintaa silmällä pitäen. Itse vesiallas toimii lavan edustana. Taaemmas mahtuvat korotetut pöytäpaikat ja lavan edustalle pääsee kulkemaan näppärästi kaarimaisia luiskoja pitkin.

Funktionaalista suunnittelua! Saman voi toki nähdä Ukonniemen pesisstadionilla, joka taipuu myös CrossFit-kisojen estradiksi.

DJI_0034

Rumpusetin paikka lienee kuvan alalaidan puoliympyrän muotoisella korokkeella.

 

Mansikkalan pilvenpiirtäjät

DJI_0048

Harvassa 27 000 asukkaan pienessä kaupungissa on 14-kerroksisia kerrostaloja, puhumattakaan että niitä olisi viisi. No, Imatralta löytyy, 1980-luvun alun tulevaisuususkossa rakennetut betonimonumentit hallitsevat maisemaa Kuutostielle asti.

Imatran Manhattan sijaitsee Imatran hallinnollisen keskustan äärellä ja valvoo viereisiä automarketteja. Tältä alueelta (tarkemmin Prismasta) löytyy myös lähin Alko.

 

Imatranajot – Suomen ainoat katuratamoottoripyöräkisat

696B0850
Imatralla on ajettu moottoripyöräkisoja jo 1960-luvulta alkaen. Kisaperinne päättyi 1986, mutta viime vuonna Imatranajot herätettiin jälleen eloon. Katuratakisat moottoripyörille keräsivät 42 000 katsojaa ja kaupunki teki uutta asfalttia ja paranteli rataa ties millä summilla, mutta se kannatti. Kisat järjestettiin jälleen heinäkuun alussa uudelleen, ja nyt  50 000 katsojaa löysi tiensä paikalle.

696B0871

Kisat värittävät Imatran katukuvaa vuoden ympäri. Jos lähtee kävelemään Vuoksen ulompaa rantatietä kaupungista katsoen, löytää kanttikiviä ja suoja-aitoja edelleen muistuttamassa kaupungin suurimmasta yleisötapahtumasta.

 

Imatra kansallisessa mediassa

696B0780

Imatralta löytyy useita kauniita puistoja Imatrankosken eli kulmien alueelta.

Imatra tunnetaan haureuden kattilana erään persoonallisen papin saarnan mukaisesti. Rajuin sanoin saarnanneen papin puhe keskeytettiin. Sittemmin virastaan erotettu pappi ehti kertoa, että seurakunnan työntekijät harrastivat irtosuhteita. Lisäksi pappi pahekseui naispappeutta ja muuta vastaavaa.

Mainetta ei ole vähentänyt se, että kahdesti kaupungin infotauluilla on näytetty rehellistä pornoa.

Erotettu pappi on myös saarnannut kävelykadun soittolavalla keskellä talvea jopa viikon ajan.

Imatra nousi julkisuuteen myös Putous-ohjelman kautta, kun näyttelijä Jussi Vatanen esitti sketsihahmokilpailussa imatralaista kotirouvaa ja uranaista Antskua vuonna 2014. Antsku voitti sketsihahmokilpailun ja tunnuslauseet hitoksee ja mie romahan kuuluivat hetken aikaa muuallakin kuin Etelä-Karjalan laulumailla.

 

Imatran keskustan ravintoloita

696B0854

Jos Imatran kylpylän valikoimat eivät riitä koko viikonlopuksi, löytyy Imatralta muun muassa seuraavia ravintoloita ja iltaelämän kohteita:

Broadway Grill & Bar

Buttenhoff

Pizzeria Bella Napoli

Rosso

Le Biff Restaurant

Euro Kebab

 

Yöelämään:

Broadway Pub

Broadway Night Club

Ravintola Vuoksenvahti

Bar Q

Street Cafe

Osmo´s Cosmos Bar

Karjalan Kovin 28.-30.7. Ukonniemen stadionilla. Liput ennakkoon edullisesti Livetosta.