Karjalan Kovimmassa jokaisella urheilijalla on suorituksen aikana oma tuomari, joka valvoo, että urheilija tekee liikkeensä annettujen ohjeiden mukaisesti. Tuomari myös ottaa aikaa ja pitää huolta monista muista asioista. Seuraavassa Karjalan Kovimmassa ja useissa muissa kilpailuissa työskennelleen Lotta Heikkerin kirjoittama kurkistus tuomaritoimintaan. (Yläkuvassa Lotta Heikkeri valvoo Pete Auvisen suoritusta Karjalan Kovimmassa kesällä 2014.)
—
”Jos tuomareita ei muisteta, he ovat tehneet työnsä hyvin”, ohjeisti ylituomari meitä ennen viime elokuun Karjalan kovimpia. Eli jos ette muista minua tai muita kellot kaulassa ja tuloskortit kourassa kentällä urheilijoiden perässä heiluneita tyyppejä, hyvä niin.
Mitä ennen kisoja tapahtuu?
Tuomarit saavat tietää kisalajit hieman ennen kilpailuja, viime vuoden Karjalan kovimmissa hitusen ennen ensimmäistä urheilijapalaveria. Näin on aikaa tutustua lajeihin, sääntöihin ja liikestandardeihin, koska omaksuttavaa on melkoisesti.
Ennen ja pitkin kisoja pidetään tuomaripalavereja, joissa käydään läpi yleisiä asioita, tulevia ja menneitä lajeja sekä muuta tarpeellista. Toimintaa johtaa aina ylituomari, joka tarvittaessa ratkoo kiistatilanteita ja pitää yllä tuomarilinjaa.
Tuomarit ovat usein kisoissa eka, kisoissa vika. Kun päivän mittelöt ovat ohi, tuomarit jäävät vielä käymään läpi tuomaroinnin kulkua ja seuraavan kisapäivän lajeja. Aamulla ollaan taas ensimmäisenä paikalla palaverissa. Avain onnistuneeseen kisajärjestelyyn ja tuomarikapinan välttämiseen onkin pitää käsillä koko ajan riittävästi kahvia.
Mitä tuomarit tekevät?
Jos vaikka mitä. Pitävät huolta, että sääntöjä ja liikestandardeja noudatetaan. Laskevat toistoja, katsovat että urheilijat ovat siellä missä pitää lajin aikana. Näyttävät myös yleisölle, monta toistoa on jäljellä. Ottavat aikaa, tsekkaavat että tangossa on oikeat painot, pitävät kirjaa tuloskorttiin. Ja tarvittaessa vaikka auttavat lyhyempiä urheilijoita hyppäämään tankoon. Lähtöjen välillä tuomarit juovat kahvia ja toivovat ennättävänsä vessaan ennen seuraavan erän alkua.
Millainen oli Karjalan kovin tuomarin silmin?
Karjalan kovin on ollut yksi parhaiten järjestettyjä kilpailuja, joissa olen no-rep-kättäni päässyt heiluttelemaan. Onnistuminen on paitsi kiinni käytännön järjestelyistä ja kahvin riittävyydestä myös siitä, että lajien flow ja standardit ovat selkeät koko kisaorganisaatiolle. Näissä molemmissa lappeenrantalaiset ovat onnistuneet erinomaisesti.
Tuomarointi on kaltaiselleni sääntönatsille ja rajallisella säälintunteella varustetulle ihmiselle hirmuisen mukavaa hommaa. Mikäs siinä oli kilpailijoita kaitsea, kun lajit olivat kaikille selvät, sää muutamaa sadekuuroa lukuun ottamatta aurinkoinen ja yleisö hyvin messissä. Toimivat järjestelyt ja tehokas briiffaus heijastuivat varmasti myös kilpailijoihin, jotka olivat kaikki hirmuisen mukavia ja hyväntuulisia, jos eivät kisatilanteessa niin ainakin sen jälkeen.
Erityisellä lämmöllä täytyy muistella yli 50-vuotiaiden masters-sarjan miehiä, joiden tuomaroiminen oli aivan hulvatonta. Mielettömiä urheilusankareita kaikki, ja millaisia huuliveikkoja! Alan vakavasti harkita oman isäukon pakottamista CrossFit Lappeenrannan alkeiskurssille, sopisi varmasti hyvin joukkoon.
Itse olin kovin tyytyväinen koko tuomaritiimiin ja omaan suoriutumiseeni, eikä napinaa kaikunut lehtereiltäkään ainakaan omiin korviin saakka. Kiivaassa tahdissa ja pitkinä päivinä virhearviointeja voi toki sattua, mutta itse voin seisoa jokaisen hylkäämäni toiston takana enkä koe päästäneeni ketään liian helpollakaan. ”Helvetti, sä sait sen tiukan tuomarin”, kuului selän takaa yleisöstä ennen erään erän alkua. Kiitos, otan sen kohteliaisuutena!
Tuomarihommat voisi lisätä CV:hen, sen verran hyvä osoitus se on ihmisen multitaskauskyvyistä: finaalilajin viimeisten leuanvetojen aikana onnistuin samaan aikaan tarkkailemaan suoritusta, laskemaan ääneen toistoja, näyttämään yleisölle jäljellä olevien toistojen määrää ja ottamaan väliaikaa sekuntikellosta. Ja kaikki tämä tuloskortti kainalossa boksin päällä seisten. Normaalina työpäivänä korkeintaan särvin sumppia ja naputan viestejä samaan aikaan.
Ensi kesänä nähdään taas Kimpisessä! Tai ei nähdä. Koska me tuomarit teemme niin hyvää duunia, ettei meitä muisteta, eihän?
Lotta Heikkeri
Alun perin lappeenrantalainen mutta sittemmin stadilaistunut Lotta Heikkeri treenaa CrossFit Central Helsingillä. Hänen blogiaan voit lukea täällä: www.lily.fi/blogit/pumpui
—
Karjalan Kovin -kilpailut Kimpisen stadionilla Lappeenrannassa 15.-16.8.2015. Lisätietoja Karjalan Kovin -sivuilta ja Karjalan Kovin -facebook-sivuilta.