Polvituet antavat lisäpotkua treeniin - Karjalan Kovin
460
post-template-default,single,single-post,postid-460,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Polvituet antavat lisäpotkua treeniin

Viimeistään ennen raskaita kyykky- ja rivevetoja moni vetää jalkaansa polvituet. Laadukkaat tuet antavat lämpöä, tukea, kompressiota ja vähentävät kuormaa nivelissä. Ne myös auttavat löytämään oikean liikeradan.

Polvituille löytyy myös vastustajansa, joiden mukaan mitään ylimääräistä tukea ei kannata käyttää, sillä vartalon täytyy pystyä toimimaan ilman ylimääräisiä varusteita.

Anna Everi

Anna Everi

Moni painonnostaja näyttää käyttävän tukia varsinkin kisatilanteessa ja kovissa treeninostoissa. Niin myös Rion olympialaisiin tähtäävä SE-painonnostaja Anna Everi (alle 63kg), joka laittaa tuet jalkoihin, sillä ne tuovat mukavuutta harjoitteluun. Myös hän on huomannut tukien käytön yleisyyden.
”Harvalla ovat niin vahvat jalat tai ei ole ollenkaan ongelmia polvissa, joten tuet tuovat apua treenaamiseen.”

Anatomisesti muotoillut ja jämäkät tuet antavat lämpöä, tukea ja painetta reiteen ja polven alle. Everi ottaa tuet käyttöön, kun painot nousevat 70-80 prosenttiin maksimeista.

Jokaisella painonnostajalla on omat rutiininsa ennen kisoja. Myös Everillä on erikseen harjoittelu- ja kisatuet. Onko polvitukien antama etu enemmän psyykkistä vai fyysistä?
”Eiväthän ne niin tuo voimaa, mutta antavat lisäpainetta, minkä koen hyväksi. Käytän kisoissa seitsemänmillisiä tukia, koska ne antavat painetta koko alueelle, eli sekä polven alle että yläpuolelle.”

saaralaaksonen

Saara Laaksonen

Henkinen puoli on huippu-urheilussa isossa roolissa, ja kaikki apu sieltä on eduksi, kun haetaan äärisuorituksia. Regionalseista tuttu CrossFit Turun Saara Laaksonen käyttää polvitukia paitsi lämppäreinä, myös raskaiden kyykkyjen pienenä luottamuslisänä.
”Olen käyttänyt seiskamillisiä kyykkäämisessä, ja uskon, että ne antavat lisätehoja ja -luottamusta omaan suorittamiseen. Varsinkin jos PR:iä hakee, on ilman tukia olo vähän epäileväisempi. Olo on itsevarmempi, kun on pieni puristuksen tunne jaloissa.”

CrossFit-harjoittelussa suosituimmat tuet ovat viisimillisiä, sillä ne toimivat monipuolisesti erilaisissa wodeissa, jotka sisältävät esimerkiksi nostoja, soutua ja juoksua. Laaksonen on testannut käytössä niin kolme-, viisi-, kuin seiskamillisiäkin tukia.
”Minulla ei ole ollut polvivaivoja, mutta ajattelen polvitukia paitsi lämmittävinä, myös ennaltaehkäisevänä apuna. Kun ne ovat jalassa, tulee kiinnitettyä suoritustekniikkaankin enemmän huomiota.”

Polvituet eivät estä lihasten kehittymistä

rich_froning

Toisin kuin usein kuulee väitettävän, polvitukien käyttö ei heikennä lihaskasvua, vaan pikemminkin päinvastoin, sanoo Rehbandin fysioterapeutti Johan Bohlin, joka on kehittänyt Rehbandin polvitukia 13 vuoden ajan.
”Polvituet auttavat tasapainottamaan liikeradan, kompressio ehkäisee vammoja ja auttaa oikeassa liikeradassa ja tukien antama lämpö pitää nivelet ja pehmytkudokset kunnossa.”

Anatomisesti muotoillut ja pitkän kehitystyön tuloksena tehdyt Rehbandin tuet helpottavat urheilijaa muistamaan eri liikkeissä oikean liikeradan. Kompressio auttaa pitämään lihakset ja nivelet tiiviissä paketissa, ja energia ohjautuu liikkeessä oikeaan suuntaan, Bohlin jatkaa.

Tukien avulla myös palautuminen nopeutuu, kun lämpö ja kompressio lisäävät verenkiertoa. Lämpö säilyy myös tutkimuksen mukaan pidempään alueella, jossa neopreenitukea/lämmitintä on käytetty.

Rehband polvi-, kyynär- ja sääri/pohjetukia on myynnissä hyvillä kisatarjouksilla Urheilu-Koskimiehen pop up -liikkeessä Karjalan Kovimman Kumppanikylässä 15.-16.8.2015.