
Mistä lappeenrantalaisesta urheilukaupasta voi hankkia sadantonnin veneen tai parin euron mankkapaloja olynostoja varten? Vastaus on keskustan lähellä Ratakadulla sijaitseva Urheilu-Koskimies, joka tuo myös oman myyntipisteensä Karjalan Kovimman kumppanikylään kisaviikonlopuksi.
Koskari on toiminut yhtäjaksoisesti Lappeenrannassa jo 45 vuoden ajan, ja niistä 36 vuotta yrityksen itse rakennuttamassaan liikkeessä rautatieaseman lähellä Ratakadulla. Koskimies on aina ollut ajan hermolla tai jopa sen edellä – oma liike 70-luvun lopulla oli Suomen ensimmäisiä hallimyymälöitä ja ensimmäinen todella iso myymälä Lappeenrannassa. Silloin ei hypermarketeista puhutu edes hulluimmissa visioissa.

Urheilu-Koskimiehen liike valmistumisen jälkeen 1970-80-luvun vaihteesta. Kuvassa näkyvä auto oli UK:n venemyyjän auto, joka oli pysäköitynä liikkeen eteen.
Nykyisin Urheilu-Koskimies on yksi Suomen suurimmista itsenäisistä urheiluliikkeistä. Mainospuheissa Koskari kertoo laajasta ja ajankohtaisesta valikoimasta, mutta me keskitymme yksityiskohtiin.
Seuraavassa siis kymmenen asiaa, joita et välttämättä tiennyt tästä lappeenrantalaisten tuntemasta ja Karjalan Kovimmasta yhteistyökumppanista.
1) Urheilu-Koskimiehen perustivat vuonna 1970 Antero ja Irja Koskimies. Antero oli intohimoinen kilpaveneilijä, mikä on ohjannut myös kaupan valikoimia. Edelleen kaupan tuotevalikoima ulottuu moottoriveneistä ja mönkijöistä metsästyksen kautta palloilulajeihin ja tuoreemmista uutuuksista CrossFit-välineisiin.
2) Leningrad Cowboystakin tuttu Sakke Järvenpää on tehnyt 1990-luvulla Urheilu-Koskimiehen sisustussuunnittelun. Muita Järvenpään luomuksia ovat monet ravintolat, kuten helsinkiläiset Zetor ja Cantina West.

Aikakone suosionsa huipulla vieraili Urheilu-Koskimiehessä 1990-luvulla. Monet muutkin julkkisvierailijat ovat kirjoittaneet nimmarinsa samaan pylvääseen.
3) Vuonna 1970 keskustassa sijainneen Urheilu-Koskimiehen pinta-ala oli 600 neliötä. Nykyinen liiketila on noin 3300 neliömetriä, eli kauppaan mahtuisi lähes kaksi täysimittaista SaiPan SM-liigakaukaloa (28m x 60m).
4) Koskimiehen tuotevalikoimassa on huimat 100 000 – 120 000 tuotetta. Mittakaavan vuoksi: tavallisessa Prismassa tuotteita on 25 000 kappaletta. Koskimiehen arvokkain tuote on Yamarin-moottorivene, jonka lippulaivamalli 79DC Yamahan 300 hevosvoiman perämoottorilla ja lisävarusteilla saa nousemaan 100 000 euroon. Edullisin listatuote on suositushinnaltaan 0,10 euroa maksava päätynippa pyörän jarruvaijeriin.
5) Itärajan läheisyys tuo oman vivahteensa urheilukauppaan. Kaupan työntekijöistä muutama puhuu täydellistä venäjää. Venäläisiä asiakkaita kiinnostavat Suomessa ylipäänsä myytävän tavaran aitous ja myyjän luotettavuus sekä mahdollisuus ostaa tuotteet tax freenä tai invoice -kauppana, jolloin osa kaupan summasta palautetaan myöhemmin asiakkaalle.

Vielä 1990-luvulla sunnuntaisin ei saanut tehdä kauppaa. Niinpä Urheilu-Koskimiehessä järjestettiin yleisötilaisuuksia, kuten tämä sambaryhmän vierailu.

Sambakulkue koostui useammasta esiintyjästä. Taustalla näkyy kansalaisia ihmettelemässä helsinkiläisen ryhmän showta.
6) Koskimiehellä on toimintaa muuallakin kuin itärajalla: sillä on tytäryhtiöt Kouvolassa (Menokone) ja Lahdessa (Lahden Bike Marine). Näiden lisäksi myymälöitä on ollut aiemmin muun muassa Imatralla ja Pietarissa.
7) Monet Koskimiehen myyjät harrastavat tiettyjä urheilulajeja itsekin, ja asiantuntemus näkyy myös tuotevalikoimissa. Esimerkiksi CrossFit-välineitä tilaavat ja myyvät lajia harrastaneet myyjät.
8) UK on ollut pian 20 vuotta ketjuihin sitoutumaton itsenäinen liike – nykyaikana ulkomaalaisketjujen aikana omanlainen erikoisuutensa sekin. Vuoteen 1996 asti se oli osa Kesport-ketjua, jota UK oli itse muiden urheilukauppiaiden kanssa perustamassa. UK jäi ketjusta pois pääasiassa siksi, että he halusivat määrätä oman valikoimansa, nimen ja pitää yrityksen paikallisena.

Montolan puhallinorkesterin keikka kuului myös Urheilu-Koskimiehen tarjoamiin erityisviihdykkeisiin.
9) Koskimiehessä on työskennellyt useita tunnettuja myyjähahmoja, jotka ovat viihtyneet töissä vuosikymmeniä. Valtaosa henkilökunnasta on ollut talossa yli 10 vuotta. Harmaahapsisen Unskin tietävät monet, mutta myös liikkeen toimitusjohtaja Kari Koskimies on työskennellyt talossa jo 45 vuotta.
10) Vielä 1990-luvulla sunnuntaisin ei saanut käydä kauppaa, joten monet sunnuntait olivat näytöspäiviä. Ratakadulla on nähty sambakulkueita, Montolan puhallinorkesteri ja Ratakatua pitkin on marssinyt myös venäläinen orkesteri.
Bonus) Ratakadulle on tuotu myös aito Mika Salon Formula 1 -kilpa-auto asiakkaiden ihmeteltäväksi. Myös TV:stä tutut Gladiaattorit kävivät esittelemässä voimiaan kaupassa suosionsa huipulla 1993-1994.
Lisätietoja www.koskimies.fi.
—
Hankithan Karjalan Kovimman pääsyliput ennakkoon Tiketti.fistä.
—
Karjalan Kovimman viralliset jatkot Old Cockin Clubilla – esiintyjänä Suomen kovin Lyömättömät. Liput ennakkoon täältä.