Tuomas Lintula ja Sanna Venäläinen ovat Karjalan Kovimmat - Karjalan Kovin
555
post-template-default,single,single-post,postid-555,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive
 

Tuomas Lintula ja Sanna Venäläinen ovat Karjalan Kovimmat

Karjalan Kovin -kilpailu on käyty Lappeenrannassa. Voittoon miesten yleisessä sarjassa nousi tiukan ja tasaväkisen taistelun jälkeen CrossFit Kuopion 21-vuotias Tuomas Lintula ja CrossFit Jyväskylän 24-vuotias Sanna Venäläinen.

Seuraavassa käydään kilpailut läpi päivä päivältä.

Perjantain tavallista reippaampi iltalenkki

DSC_8911

Urheilijoita kiertämässä Lappeenrannan kaupunginlahtea. Kuva: Eino Ansio

Karjalan Kovin 2015 on alkanut vauhdilla. Perjantaina juostiin 11,45 kilometrin katujuoksu, jossa kohokohtana urheilijat juoksivat Lappeenrannan satamatorin. Tori oli täynnä kannustajia ja katselijoita, ja rakuunasoittokunnan varusmiesbändi veivasi klassista rokkia Prinsessa Armaadan terassilta juoksijoiden ja varsinkin katsojien iloksi.

DSC_8705

Rakuunasoittokunnan varusmiesbändi veivasi rokilla vauhtia juoksijoihin. Kuva: Eino Ansio

DSC_8442

Mikko Salo lähti iltalenkille ilman numerolappua. Kuva: Eino Ansio

Juoksijoiden joukossa nähtiin myös yllättävä osallistuja, sillä CrossFit Gamesien voittaja vuodelta 2009, Mikko Salo, lähti viivalle kirittämään kilpailijoita.
”Minulta oli vielä iltatreeni tekemättä, joten kysyin lupaa kilpailunjohtaja Metsämuuroselta lähteä samalle lenkille muiden kanssa,” Salo kertoo.

Masters-sarjassa koettiin pieni yllätys, sillä etukäteen noin 8 kilometrin lenkki olikin todellisuudessa 9,6 kilometriä. Tällä tavoin veteraanit saatiin juoksemaan melkein kymppi.
”Katselin sykemittariani ihmeissäni, kun neljä kilometriä tuli täyteen, eikä luvattua kääntöpaikkaa näkynyt missään. Ajattelin, että onkohan mittari rikki”, kertoo masters 40+ -sarjassa ykkösenä maaliin tullut Corey Perry.

DSC_8477

Juoksun näyttävä yhteislähtö avasi vuoden 2015 Karjalan Kovin -kisaviikonlopun. Kuva: Eino Ansio

Nopeimmat sarjoittain
M Kristjan Bjeekmann
N Milka Pakarinen
M40 Corey Perry
N40 Sari Veistelehto
M50 Tapio Mustonen
N50 Paula Tähtinen

Lauantaina pitkä päivä

DSC_0034

Lauantaina merkittävästi aiemmista vuosista laajentunut kisakylä, ravintolamaailma ja näyttävä stadionin tummanpuhuva portti toivottivat sekä urheilijat että runsaan katsoja- ja kannustajajoukon tervetulleeksi villiin itään.

DSC_0809

Stadionin ulkopuolinen alue oli kokenut tänä vuonna reippaan uudistuksen. Kuva :Eino Ansio

Lauantai alkoi kakkoslajilla eli Hupsuilla pistooleilla. Varsinkin perusliikkuvuutta testaava pistoolikyykky aiheutti luvattoman paljon ongelmia. Urheilijat saivat myös huomata, että kyse ei ollutkaan juoksulajista, vaan käsilläseisontapunnerrusten rooli nousi suureksi.

DSC_9485

Anni-Leena Mäki-Valtari pistoolien äärellä. Kuva: Eino Ansio

Lauantaina toisessa lajissa päästiin kolistelemaan isoja rautoja, kun vuorossa oli etukyykkykolmonen.

Odotetuin kaksinkamppailu käytiin Pietarin Artur Semenovin ja Suomen vahvimman miehen, Aleksi Vihosen, välillä. Semenov-Vihonen-duo nosti tasaväkisesti hurjat 170 kiloa. Semenov on entinen korkeushyppääjä ja painonnostaja, ja hän on tutustunut CrossFit-urheiluun vasta kolme kuukautta sitten. Hän ohjelmoi treenit itse itselleen.
”Näin lauantaina ensimmäistä kertaa pistoolikyykyn liikkeenä,” Semenov kertoi kokemuksistaan Karjalan Kovimmassa.

DSC_0681

Artur Semenovin 3×170. Kuva: Eino Ansio

DSC_0693

Aleksi Vihosen 3×170. Kuva: Eino Ansio

Pistoolit eivät tuottaneet toisaalta juurikaan ongelmia miehelle, jonka etukyykkymaksimi on 235 kiloa. Semenov sijoittui lopputuloksissa 11:ksi.

Naisissa Elina Pohjonen keräsi aplodit kyykkäämällä vakuuttavat 110 kiloa. Myös Sanna Venäläinen kyykkäsi kolminumeroisesti, tulos 105.

Päivän kolmannessa lajissa eli Bar Amandassa nähtiin varsinkin naisten puolella ilahduttavan useita bar muscle upeja. Oletettavasti moni oli ottanu BMU:t harjoitusohjelmaan kaksi viikkoa sitten, kun laji julkaistiin ennakkoon.

DSC_1115

Lauantai huipentui mastersien viimeiseen lajiin, Masters-pikasilppuriin. Taktinen osaaminen punnittiin varsinkin siinä vaiheessa, kun tangosta siirryttiin ratkaiseviin köysikiipeilyihin. Jos maastavedot oli tehty unbrokenina, saattoi ote lipsua kohtalokkaasti viimeisillä köysivedoilla.

DSC_1428

Masters 50+ -naiset viimeisessä lajissaan. Kuva: Eino Ansio

Sunnuntai

DSC_1817

Sunnuntai käynnistyi reippaalla ja hapottavalla Kantosulkeiset X Maasotakoulu -lajilla. Tehtävä oli selkeä. Urheilijat pinkoivat pitkin vihreää Kimpisen kenttää 100 metrin matkan, ottivat kantoon raskaita armeijasta tuttuja välineitä ja veivät ne toiseen päähän kenttää. Hapotus oli melkoinen, kun kilpailijat olivat kantaneet naisten puolella isoja vanteellisia autonrenkaita, kolmen telamiinan laatikoita (paino noin 40 kiloa) ja 2×20 kilon levypainoja hapottavat sata metriä.

Elina Pohjonen vanteellisen autonrenkaan kanssa. Kuva: Eino Ansio

Elina Pohjonen vanteellisen autonrenkaan kanssa. Kuva: Eino Ansio

DSC_2146

Miesten kuuma ryhmä levypainojen kannossa. Kuva: Eino Ansio

Miehet saivat nauttia kaksikerroksisesta puolijoukkueteltasta, neljän telamiinan laatikosta (paino noin 55 kiloa) sekä 3×20 levypainojen lastista.

Sunnuntaina toinen laji, Pikasilppuri X Rogue, paljasti kisajärjestäjien toiveiden mukaisesti heikkouksia: pelkillä käsillä köyden kiipeäminen tuotti ongelmia useille naisille ja miehille.

DSC_2735 (1)

Silppurin jälkeen edessä oli finaalilaji. Karjalan Kovimman perinteiden mukaisesti finaali oli musertava ja erittäin raskas. ”Hell of two bars” kuten kilpailujohtaja Metsämuuronen lajia kutsui testattuaan sitä itse aiemmin kuluneella viikolla. Finaalilaji koostui raastavista leuanvedoista, maastavedoista, toes-to-bareista, työnnöistä, chest-to-bar-leuoista ja valakyykyistä. Yksikään urheilija ei aivan päässyt finaalissa maaliin 17 minuutin aikarajan puitteissa.

DSC_3302

Emilia Leppänen finaalilajissa. Kuva: Eino Ansio

DSC_3311 (1)

Naisten finaalilajissa viikonlopun ainoan lajivoittonsa otti Emilia Leppänen, mutta kilpailun kokonaisvoiton varmisti tiukan kamppailun Elina Pohjosen kanssa läpi viikonlopun käynyt Sanna Venäläinen.

Miehissä Samuli Kallio oli lähellä suorittaa lajin aikarajan puitteissa, sillä hän jäi maalista vain neljän valakyykyn päähän. Läpi lauantain ja sunnuntain tasaisen vahvasti esiintynyt Tuomas Lintula vei kokonaiskisan vain kolmen pisteen erolla salitoveriinsa Joel Björkmaniin nähden.

Haastattelussa Karjalan Kovimmat

Naisten sarjan voitti Crossfit Jyväskylän Sanna Venäläinen. 24-vuotias. Samalla hän katkaisi Emilia Leppäsen kahden perättäisen Karjalan Kovin -voittoputken. Leppänen sijoittui tänä vuonna neljänneksi.

DSC_3581

Voittajan on helppo tuulettaa: Sanna Venäläisen tyylinäyte. Kuva: Eino Ansio

Karjalan Kovin olivat Venäläiselle ensimmäiset isommat kisat. Venäläinen oli voitosta täysin ihmeissään, vaikka pieni aavistus mahdollisuuksista olikin.
”Etukäteen tiesin, että kyllä minun pitäisi finaaliin päästä, ellen täysin epäonnistu. Kun lajit tulivat, tiesin, että ne ovat ihan hyvät minulle.”

DSC_9129

Sanna Venäläinen perjantain juoksun jälkeen. Kuva: Eino Ansio

Vaikka juoksu ei ole Venäläisen suosikkilaji, sijoittui hän perjantaina 11:ksi. Hupsuissa pistooleissa tuli kolmas sija, etukyykky-3:ssa hän oli toinen.
”Se meni hyvin, kyykkäsin tosi lähelle pr:ää.”

Finaali oli raskas.
”Eihän se ollut kiva. Oikeastaan ihan hirveä. Odotin vain, että milloin se 17 minuuttia täyttyy. Muuten tekisin varmaan vieläkin OHS:iä.”

DSC_3322

Tuomas Lintunen. Kuva: Eino Ansio

Miesten yleisen sarjan voitti siis Tuomas Lintula, 21-vuotias CrossFit Kuopion edustaja. Kuopiolaiset tulivat Lappeenrantaan ryminällä, sillä finaalilajissa olisi ollut peräti kolme kuopiolaista, ellei Matti Knaapi olisi vetäytynyt viimeisestä lähdöstä loukkaantumisen vuoksi.

Lintulan perässä toiseksi sijoittui myöskin kalakukkokaupungin mies Joel Björkman. Lintula ei ollut sunnuntai-iltana uskoa voittoa todeksi.
”Kyllä voitto tuli ihan puskista, en ole vieläkään käsittänyt, että voitin. Tavoitteenani oli päästä finaaliin, Sattui olemaan hyviä lajia minulle, sillä olen voimalajeissa ja nopeissa lajeissa hyvä.”

DSC_3371

Tuomas Lintunen vetämässä maasta. Kuva: Eino Ansio

Viime vuonna Lintula sijoittui Karjalan Kovimmassa 21:ksi. Mistä tällainen nousu?
”Olen ottanut itseäni ihan puhtaasti niskasta kiinni ja alkanut treenata heikkouksia pois. Olen huomannut, että mitä enemmän vituttaa treeneissä, sitä vähemmän vituttaa kilpailuissa.”

Lintula piti Karjalan Kovimmassa tietysti itselleen sopivista lajeista, mutta myös yleisön luomasta tunnelmasta.
”Katsojat olivat tosi hyvin messissä. Oli sellainen olo, ettei tarvinnut tehdä mitään yksin.”

Lisää kuvia, videoita ja yleistä tunnelmaa Karjalan Kovimman Fb-sivuja